Saját KB bal
Saját KB jobb

25 olasz kutyanév a művészetek szerelmeseinek

A megfelelő kutyanév megtalálása nem egyszerű feladat. Fontos, hogy jó hangzása legyen és megkülönböztethető legyen a gyakori parancsszavaktól. Sokan szeretik, ha rövid, frappáns a kutyanév, nem hosszabb, mint két szótag és a hangsúly a név elején van. Az is jó, ha szépen, artikuláltan ki lehet mondani jó hangosan is. Nincs azonban aranyszabály. Bármely név lehet jó kutyanév, különösen, ha tükrözi a gazdi és a kutya személyiségét.

Az alábbiakban összegyűjtött olasz nevek dallamosak, könnyen kiejthetőek és egyediek. Ha szereted az olasz képzőművészetet és zenét, esetleg olasz fajtájú kutya érkezik a családba, listánk jó kezdés lehet a névkeresésben. Az Itáliai-félsziget történelme és kulturális öröksége pedig az inspiráció szinte kifogyhatatlan tárházát nyújtja. Legyen szó zenéről, művészetről vagy irodalomról – biztosan találsz az érdeklődésedhez és kutyád egyéniségéhez illő olasz nevet!

Az olasz kultúra inspirálta nevek
Irodalom és képzőművészet

Nem feltétlenül kell a Tini Nindzsa Teknőcökre szorítkoznunk, bár Leonardo, Michelangelo, Donatello és Raffaello kétségtelenül meghatározó alakjai a művészettörténetnek. Hasonlóan dallamos hangzású kutyanév lehet még a Botticelli, Tiziano vagy Bellini neve, ha a képzőművészetnél maradunk. Az irodalomból Dante és Boccaccio neve közismert, de ne feledkezzünk meg a Pinokkió szerzőjéről, Carlo Collodiról, vagy A rózsa neve írójáról, Umberto Ecóról sem.

Az irodalmi karakterek között is bőven akad név ötlet: Romeo és Giulia/Giulietta, illetve Othello, Desdemona, Prospero, Miranda, Antonio vagy Bianca, Shakespeare után szabadon.

A képzőművészetekben is számos olasz kifejezés honosult meg, melyek remek kutyanév inspirációk lehetnek. Szürkés színű ebek viselhetik a Sfumato nevet, amely egy festészeti technikát takar, amelyet például Leonardo da Vinci is előszeretettel alkalmazott a lágy hatás elérésére a képein. Ha már itt tartunk, a Mona Lisa is szépséges kutyanév lehet.

Szintén a reneszánszban kedvelt technika a Chiaroscuro, mely a fény és árnyék kontrasztját emeli ki. A chiaro fényt, világosságot, míg az oscuro sötétet jelent. Remek kutyanév lehet fekete-fehér foltos kedvenceknek, például border collie-knak, ha szeretjük a nyelvtörőket. Kiválóan lehet pörgetni, ha éppen rossz fát tett a tűzre a delikvens…

Zene

A zenei utasítások, játékmódok neveinek jelentős része olasz nyelvű, és ezek között bőven találhatunk olyat, amely kedvencünk jellemző tulajdonságaira utal.

Allegro – gyors, gyorsan

Adagio – lassan

Crescendo – egyre hangosabban (ugatós kutyáknak teli találat)

Forte – erős, erősen

Fortissimo – leghangosabban, mindent bele

Largo – lassan, ráérősen

Staccato – szaggatott(an)

Reméljük, hogy a listánkban szereplő számos kutyanév közül pár elnyerte a tetszéseteket, vagy legalábbis inspirálóan hatott, hogy egy egyedi és dallamos névvel ruházzátok fel az új családtagot!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás és további ötletek: olasz zenei játékmódok; olasz festők; olasz kutyanév gyűjtemény; Kép: Photo by PNW Production from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...