Saját KB bal
Saját KB jobb

Séfek és állatvédők szövetkeztek a kutyahús fogyasztás visszaszorítása érdekében

Helyi séfekkel fogott össze a Humane Society International állatvédő szervezet a kutyahús fogyasztás felszámolása érdekében Dél-Koreában. Bár a dél-koreaiak többsége már nem fogyaszt kutyahúst, a tradicionális kutyahúsleves még mindig népszerű fogás a Boknal ünnep alatt.

Mi az a Boknal?

A Boknal a nyugati világban „kutyahús-fesztivál” néven elhíresült ünnep, amely eredetileg a nyár három legmelegebb napját jelölte. Ezekben a napokban ugyanis a földművesek nem dolgoztak, hanem a hegyekbe utaztak hűsölni. Hogy hogy jön ehhez a kutyahús fogyasztása? A dél-koreai nézetek szerint a forró napokat forró, erős, fűszeres ételekkel célszerű átvészelni.

Egyébként érdekes, hogy míg mi szívesebben fogyasztunk hűsítő ételeket a nagy melegben, Dél-Koreában ennek éppen az ellentéte a hagyomány. A forró ételek között szerepel a fiatal csirkéből készült gyömbérrel és ginzenggel fűszerezett leves, a samgyetang, a grillen sütött angolna és a borsos-paprikás bosintang, azaz a kutyahúsleves. A bosintang egyébként nem is annyira leves, inkább a mi gulyásunkhoz hasonló gazdag ragu-féle.

Húsfogyasztás és hagyomány

A Boknal tehát nem a kutyahúsról szól, talán csak annyira, amennyire nálunk a Húsvét a sonka ünnepe. Tény azonban, hogy a nyugati kultúra hatására a koreaiak körében is csökken a kutyák haszonállat imidzse. Egy felmérésben a megkérdezett dél-koreaiak 84%-a mondta azt, hogy nem fogyaszt kutyahúst, ugyanakkor a nem fogyasztók 70%-a elismerte, hogy eszik kutyahúslevest Boknal alkalmával.

Mielőtt pálcát törnénk felettük, érdemes átgondolnunk, hogy hazánkban is mennyire szerves része a húsfogyasztás a kultúrának. Talán a legjobb példa a szilveszteri malacsült, amely gyakorlatilag egy még az anyja tején élő szopós malac elfogyasztása. És bár hétköznap nem vetemednénk ilyesmire, az ünnep része, tradíció ez is. Mindeközben pedig lassan az ezres nagyságrendben jár a hazánkban kedvencként tartott malacok száma…

boknal cikk
Kedvenc vagy kedvenc étel? Csak tradíció kérdése? – pexels.com

Mint minden kulturális kérdésben, a változás itt is lassú. A megoldás azonban nem feltétlenül a fesztivál betiltásában keresendő, hanem a békés véleményformálásban. A Humane Society ezért vegán séfekkel fogott össze, hogy különleges ételekkel készüljenek a Boknalra. Az ételek a dél-koreai hagyományoknak megfelelően kellően élénkítőek és fűszeresek, viszont nem tartalmaznak semmilyen húst. Sem kutyát, sem csibét, sem angolnát.

A Humane Society és a séfek hisznek benne, hogy jóval kevesebben ennének kutyahúst a Boknal alatt, ha ismernék az állatok tartási körülményeit, azokat a rémséges telepeket, ahol a kutyák élnek. Ezért nem csak a fesztivál alatt, hanem egész évben kampányokat indítanak, amelyek keretében előadásokat, filmeket mutatnak be a közönségnek, így világítva rá a kutyák életkörülményeire.

Reméljük, hogy – ahogy a haszonállatok tartási körülményeinek megismerése révén egyre többen mondanak le a rendszeres húsfogyasztásról, úgy – a kampány segítségével mind többen döbbennek rá, hogy a húsként árult kutyák semmiben sem különböznek az otthoni házi kedvenceiktől.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; The Soul of Seoul blog; iHeartDogs.com; Kép: Photo by Brett Sayles from Pexels; Photo by Maksim Goncharenok from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...