Saját KB bal
Saját KB jobb
Anja Kiefer képe a Pixabay -en.

Ez a kutyafajta volt a legnépszerűbb a születési évedben

Most megtudhatod, hogy melyik kutyafajta volt a legnépszerűbb az Egyesült Államokban, amikor születtél.

Az elmúlt száz évben nem csak a világ változott rengeteget, hanem a kutyafajták népszerűsége is. Mindig is voltak trendi, divatos, kedvelt fajták, akik az adott időszakban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek, mint más fajtársaik.

A következő lista az Egyesült Államok kedvenc fajtáit sorolja fel, sajnos azt nem tudni, hogy ez hivatalosan mennyire van összhangban a magyar trendekkel, de az biztos, hogy sok hasonlóságot mutat. Az USA-ban több mint harminc éve a labrador retriever áll töretlenül az élen, de nézzük csak mely fajták voltak még huzamosabb ideig ezen az előkelő helyen.

1925-1928: Német juhászkutya

Ebben az időszakban az amerikaiak életében drasztikus változások történtek. Történelmi fordulópont volt például, hogy több ember élt már a városokban, mint vidéken. A húszas évek pedig olyan kutya sztárokat is kitermeltek, mint Rin Tin Tin és Strongheart. Valószínűleg ezeknek is köszönheti a német juhászkutya, hogy 4 évig Amerika kedvence volt. Azóta nem sikerült újra az élre kerülnie, de a top 10-ben folyamatosan benne van.

1929-1935: Boston terrier

1929. október 23-án a New York-i tőzsde „fekete csütörtökével” elindult a gazdasági világválság. Az egész világra kiterjedő krízis ideje alatt drasztikusan csökkent a kereskedelem és az ipari termelés. Óriási lett a munkanélküliség, rengeteg ember szegényedett el. Ez a válság a kutyákra is hatással volt, bár továbbra is tartottak kutyát otthonaikban az emberek, de inkább a kistestűekre esett a választás, akiknek a tartása, etetése kevesebb terhet rótt a családra. Így került a legnépszerűbb kutyák élére a boston terrier, akiről sokan azt gondolnánk, hogy csak napjainkban lett divatos kutya.

1936-1952: Cocker spániel

A válság után aztán évtizedekig a cocker spániel uralta a népszerűségi listát. A Westminter Kennel Club kutyakiállításon egymás után kétszer (1940, 1941) is cocker spániel nyerte el a Best in Show címet, a népszerűség pedig egészen 1952-ig kitartott

1953-1959: Beagle

A harmincas, negyvenes években az amerikai lakosság körében jellemzően elindult az agglomerációkba költözés. Egyre többen  kezdtek el élni kertvárosokban, ehhez pedig a legjobban egy aktív, mégis kistestű és családbarát kutya passzolt a legjobban. A beagle ekkor robbant be úgy igazán a kutyások életébe.

1960-1982: Uszkár

Az uszkár 22 évig volt az USA első számú kutyája. Sok nagy változást és eseményt túlélt ebben a pozícióban, többek között a hidegháborút, a polgárjogi mozgalmak megerősödését, a vietnámi háborút. Az uszkár pedig kimagasló intelligenciájával és alkalmazkodó képességével top kedvencként kísérte végig az amerikaiakat ezen a nehéz úton.

1983-1990 : Cocker spániel

És igen, a cocker visszatért. Az egyetlen, aki kétszer is a legnépszerűbb fajta volt az Egyesült Államokban. Ebben az időszakban Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendett, így a cocker valószínűleg az egész világot meghódította. Ez többek között a Disney népszerű filmjének, a Lady and the Tramp-nak (Szuzi és Tekergő) is köszönhető, valamint Richard Nixon Checkers nevű spániele is növelte a fajta népszerűségét. A kutyáról még egy beszédet is elneveztek, ez a híres „Checkers Speech” melyben Nixon első vezető politikusként megemlítette kutyáját a televíziós beszédben. Checkers lett egyébként az egyik legnépszerűbb elnöki kutya, aki soha nem élt a Fehér Házban. Négy évvel azelőtt halt meg, hogy Nixon-t elnökké választották.

 1990 – napjainkig: Labrador retriever

A labrador immár 30 éve a legkedveltebb kutyafajta az USA-ban. Intelligens, barátságos, igazi családi kutya, ugyanakkor kiválóan szolgál segítő kutyaként és munkakutyaként is. Tökéletes családtagok, akár lakásban, akár kertben is tarthatók. Népszerűségük titka valószínűleg pont ez a sokoldalúság és a hatalmas szívük, csodálatos természetük. A labrador egyelőre bebetonozta magát az amerikaiak szívébe immáron több, mint harminc éve.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheDogingtonPost, Wikipedia

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...