Padlizsán – Biztonságos, egészséges vagy veszélyes a kutyák számára?
A padlizsán népszerű grillezve, töltve, és padlizsánkrém is készíthető belőle. Bár elsőre nem az az étel, amit a legtöbb kutya lelop a grillsütőről – valószínűleg a húsos fogások csábítóbbak a szerény zöldségnél, mégis felmerülhet, hogy vajon érdemes-e alkalmanként kedvencünket is megkínálni egy kis „tojásgyümölccsel”.
Bár se nem tojás, se nem gyümölcs, a padlizsán sokáig ezen a néven volt ismert, sőt az angolszász nyelvterület egy részén ma is „eggplant”-nek hívják. Sokkal gyakoribb azonban az arab eredetű padlizsán megnevezés, amelyet a gyönyörű lila színére is használunk. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó növény hazánkban is egyre népszerűbb, sok konyhakertben termesztik, és a szupermarketekben is egész évben beszerezhető.
A padlizsán kifejezetten gazdag ásványi sókban, réz-, magnézium- és mangántartalma is említésre méltó. A- és C-vitaminon kívül tartalmaz B-vitaminokat is, így jó hatással van az idegrendszerre. Kiváló élelmirost-forrás, alacsony kalóriatartalma miatt ideális választás lehet.
Nem tartalmaz olyan anyagot, amely kifejezetten káros lenne a kutyák számára, bár természetesen, mint minden táplálék esetében, itt is fennáll az allergia kockázata.
Érdemes azonban figyelni, hiszen a legtöbb padlizsános étel tartalmaz olyan hozzávalókat, amelyek nem egészségesek a kutyák számára. A fokhagyma, a hagyma, a fűszerek, a bors, az erős paprika és a paradicsom például kerülendők, ahogy a túlzott só- és zsírbevitel is.
Ezért nem feltétlenül jó ötlet a padlizsánkrém, a töltött padlizsán vagy a ratatouille a kutyák számára. Egy kis kakukkfűvel, oregánóval és pár csepp olívaolajjal elkészítve azonban bátran megkínálhatjuk vele kedvencünket – persze figyelve a mértékre.