Saját KB bal
Saját KB jobb

Három alapvető hiba, amit kutyasétáltatás közben követünk el

Kutyasétáltatás közben sok gazdi hajlamos elkövetni olyan hibát, melyet talán észre sem vesznek és fel sem merül bennük, hogy bizony egy gazdinak nem szabad így viselkednie.

Három alapvető hibát szedtem össze, mely sajnos gyakran megfigyelhető a köztereken, parkokban és futikban. A legtöbb városi kutya számára a séta a nap fénypontja. A sétaidő egyet jelent a gazdival, a játékkal a szociális és fizikai igények kielégítésével.  Neked csak 1-2 óra, de a kutyádnak ez jelenti nagyjából az egész napot.  Nem mindegy tehát, hogyan töltöd ezt az időt vele.  A gazdik talán tisztában sincsenek vele, hogy amit csinálnak, az rossz élményt  vagy akár sérülést, kárt is okozhat a kutyának. Bízzunk benne, hogy ha olvassák például ezt a cikket, többet nem esnek bele ugyanabba a hibába.

Nem hagyják szaglászni a kutyát

Biztosan láttatok már olyat, hogy a gazdi egy határozott ritmusra halad – sétál vagy fut – kutyája pedig felvéve a ritmust szépen fegyelmezetten megy vagy fut mellette. Aztán egyszer csak beugrik egy szag a bokorból, a kutyus odamegy és szaglászna, a gazdi viszont elrántja onnan, mert kiesnek a ritmusból és most haladni kell. Nincs azzal semmi baj, ha fegyelmet követelünk közös sport közben a kutyától. Egészen addig, amíg a kutyasétáltatás nem csak ebből áll. Amikor a kutyának nincs alkalma szaglászni, ingereket befogni az orrával, felfedezni a környezetét, akkor az olyan, mintha séta közben nem nézhetnél se jobbra, se balra, semerre, sőt félig be kellene csuknod a szemedet. A kutyáknak szükségük van arra, hogy felfedezzék környezetüket, hogy szabadon szaglászhassanak, hogy feltérképezzék a terepet.  Ne rángasd el a szaglászásból erőszakkal, ha együtt futtok, akkor is találj rá időt és módot, hogy „nézelődhessen” egy kicsit.  A mentális egészségükhöz ez a tevékenység elengedhetetlen.

A kutya figyelmen kívül hagyása

Szintén látványos és gyakran előforduló hiba, amikor a gazdi mindenre és mindenkire figyel séta közben, csak a kutyájára nem. A séta annyira rutinszerűvé válik, hogy a gazdi csak megy-megy és szinte rá sem pillant kutyájára. Vagy  folyamatosan telefonál, zenét hallgat, e-mailezik, játszik. Nincs annál szívszorítóbb látvány, amikor egy kutya áll a gazdája előtt, szájában a labdájával, a gazdi pedig csak nyomkodja a telefonját, fel sem pillant róla. Ez pedig nem csak szomorú, de veszélyes is lehet. Amikor esetleg valamilyen veszélyforrás előkerül a semmiből (ismeretlen eredetű étel a bokorban, támadó kutya) akkor a gazdit ez olyan váratlanul éri, hogy szinte alig tudja lereagálni. A futikban kialakuló traccsparti jelenséget is lehetne boncolgatni, amikor a gazdik olyannyira belemerülnek a beszélgetésbe, hogy szinte el is felejtik, hogy kutyával jöttek. Kutyasétáltatás közben igenis legyünk ott fejben, figyeljünk a kutyára és környezetére. 

Megfelelő felszerelés kiválasztása

Nyakörv vagy hám, flexi vagy fix póráz? Nehéz megtalálni a megfelelő felszerelést, de azért nem lehetetlen és nagyon fontos. A szoros és a túl laza nyakörv vagy póráz is veszélyes, mindig a kutyára tökéletesen passzolót kell választani.  Ha sok kutya kerül egymás közelébe, ne engedjük, hogy pórázaik összegabalyodjanak, ilyenkor a flexi póráz kifejezetten veszélyes tud lenni.  Egy jó kutyaiskolában megtanítanak a megfelelő felszerelés kiválasztására és azok beállítására. A biztonságos kutyahám és nyakörv túlzás nélkül életet menthet.  Ha egy laza nyakörvből például a kutya ki tudja húzni a fejét és esetleg még nem hívható be, akkor annak könnyen elveszés vagy baleset lehet a vége. És ez minden esetben a gazdi felelőssége.

Sétáljatok sokat, sétáljatok jól, sétáljatok „fejben” is együtt!

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Cover: unsplash

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...