Saját KB bal
Saját KB jobb

Póráz, nyakörv vagy hám? Nem mindegy mikor, melyiket választod

A kutyás felszerelések világában nemcsak a kezdő gazdik tudnak tanácstalanul elveszni, de sokszor a tapasztalt kutyatulajdonosok sem tudják pontosan, mikor érdemes nyakörvet és mikor hámot használni, és milyen a megfelelő póráz. Karay Zoltán kutyatrénerrel beleástuk magunkat a témába.

Mielőtt részletesen belemélyülnénk a különböző kutyás felszerelések rejtelmeibe, le kell szögezni már az elején, hogy mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai is. A kérdés mindig az, hogy milyen célra szeretnénk használni.

Sok esetben már egy kölyökkutyát elkezdünk képezni pórázzal, hogy minél előbb megtanuljon sétálni. Aztán amikor ez valamiért nem sikerül, rögtön lecseréljük egy hámra, hogy ne fulladjon, és hogy kényelmesebb legyen neki. A kutya úgy nő fel, hogy nem tapasztalta meg a nyakörv érzetét, és amikor idősebb korában már eszeveszett módon húz, újból visszatérnénk a nyakörvre, persze ismét eredménytelenül. Egy kölyök esetében még indokolatlan a póráz használata, a láb melletti sétáltatásra jutalomfalattal érdemes tanítani, és ha megfelelően csináljuk, akkor rövid időn belül mindenkinek sikerélménye lesz. Ettől függetlenül használhatunk nyakörvet, fix hosszúságú pórázzal, de ne ennek a segítségével próbáljuk trenírozni.

A hám egy rendkívül kényelmes viselet tud lenni a kutyáknak, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt nem képzés céljára találtak fel! Ha meg kell emelni egy kutyát, netán húznia kell vele, vagy esetleg kutya biztonsági övvel rögzítjük a kocsiban, erre jó választás lehet. Akkor is használhatjuk akár mindennapi sétához, ha már elsajátította a laza pórázon történő sétát.

kutyabarat kutyabarát

A nyakörv pórázzal a legelterjedtebb eszköz, ám ennek is megvannak az árnyoldalai. Mivel ez a kutya nyaka alján helyezkedik el, ezért szintén nehéz vele trenírozni, nem beszélve, hogy a folytonos húzás miatt fulladhatnak, köhöghetnek séta közben. Ha egy kutya már szépen sétál, legfeljebb csak kisebb korrigálások szükségesek, a nyakörv jó választás lehet, ha megfelelő méretű. Ha túl laza, ki tud belőle bújni, ez pedig egy városi séta alkalmával kifejezetten veszélyes szituációhoz vezethet.

A flexi póráz a kisméretű kutyák körében a legelterjedtebb, mert a gazdák kevésbé várják el tőlük a láb melletti sétát, a kutya szabadon szaladgálhat, amíg a póráz engedi. Ám ezzel szembemennek a kutyapszichológiai törvényeknek, ugyanis a kutya a falka élén rendre uralni szeretné a szituációkat, ezzel sokszor veszélyt és kényelmetlenséget okozva, mind az emberek és más kutyák felé.  A flexi póráz egy rendkívül jó választás lehet, ha nincs lehetőségünk a pórázról elengedni kutyánkat, de mégis szeretnénk neki megadni a szabadságot. Láb melletti séta elsajátítására ez a póráz viszont egyáltalán nem alkalmas.

kutyabarat kutyabarát

A retriever póráz egy meglehetősen egyszerű, ám rendkívül hatékony eszköz a kutya képzésére, ugyanis ezt helyesen az áll alatt rögzítve könnyedén lehet használni. Ha megfelelően használjuk, a kutyának nem okoz fájdalmat, ugyanakkor egyszerűen irányítható vele. Használható olyan kutyák esetében is, akik már szépen sétálnak, náluk nem feltétlenül szükséges az áll alatt rögzíteni. Kibújni nem tudnak belőle, emellett gyorsan feltehető a kutyákra. Ami talán a hátránya, hogy ezek fix hosszúságúak, ezért messzire nem tudjuk engedni vele kutyánkat. A retriever pórázt 5-6 hónapos kor előtt ne használjuk!

kutyabarat kutyabarát

Szakértőnk Karay Zoltán kutyatréner, az Út a kiegyensúlyozott kutyához és az Út a problémamentes kutyához könyvek szerzője. Több mint 10 éve foglalkozik problémás kutyák rehabilitációjával és viselkedés korrekcióval valamint gazdik oktatásával. Munkája során több száz kutyának és gazdinak segített a harmonikus, kiegyensúlyozott és biztonságos kapcsolat elérésében.  

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Fotók: 
indexfotó: thepuppysite.com
retriever poraz: zoltankaray.com
hám: rover.com
flexi: flexi.de
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...