Saját KB bal
Saját KB jobb

Fogmosás fogkefe nélkül?

A kutyánk ápolása, tisztán tartása alapvető feladat. A megfelelő higiénia hozzájárul az egészség megőrzéséhez, a sérülések, megbetegedések és a rossz közérzet elkerüléséhez. A fogmosás kiemelten fontos, a mindennapos rutin részét kellene képeznie. A megfelelő szájápolással ugyanis elejét vehetjük olyan kellemetlen panaszoknak, mint a szájszag, a rágási nehézségek és a fogkőképződés valamint az ennek következtében bekövetkező gyulladások, fogvesztés.

A rendszeres fogtisztításhoz érdemes már kölyökkorban hozzászoktatni a kutyát. Azonban, sokan vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy a kutyánk kölyökkorában még „nem volt divat” a fogmosás vagy csak nem fektettünk akkoriban kellő hangsúlyt erre. Ennek az lehet a következménye, hogy felnőtt kutyánknak már nem nagyon fűlik a foga az új módihoz. Ha kedvencünk foggal körömmel tiltakozik a fogkefe ellen, mutatunk pár alternatívát!

Fogászati megoldások

A kutyafogkefe és kutyafogkrém alternatívája lehet a foggél vagy spray használata. A gélt az ujjunk vagy ujjfogkefe segítségével tudjuk eloszlatni a fogakon és az ínyen, hasonlóan, mintha fogkefét és fogkrémet használnánk.

Készíts ájurvédikus kutyafogpasztát házilag!

A fogtisztító spray használata még egyszerűbb: csak a fogakra kell fújni és segít eltávolítani a lepedéket és fenntartani a megfelelő szájhigiéniát.

A vegyszermentes megoldások hívei választhatják az ezüstkolloidos ujjfogkefét is, amellyel szintén csak naponta át kell dörzsölni a fogakat és az ínyt.

Természetes megoldások

Jogos a kérdés, hogy vajon régebben hogyan oldották meg a kutyák, hogy nem veszítették el az összes fogukat öregségükre? Akkoriban biztosan nem volt még kutya dolog a fogmosás! Egyrészt, feltételezhető, hogy a kutyák csak kisebb hányada élte meg az idős kort a fertőzések és a rosszabb életkörülmények miatt, ezért nem alakultak ki tömegesen az időskorral járó megbetegedések. Másrészről azonban a szabadban tartott és munkavégző kutyáknak volt lehetősége rágcsálásra. Botot, csontot, kecskekörmöt vagy éppen amit találtak.

A kutyák imádnak rágcsálni, és ezzel természetesen csökkentik a lepedékképződést, ezáltal megelőzve a későbbi fogászati problémákat.

A fogmosás helyett vagy inkább mellett, ezért érdemes biztosítanunk ezt a lehetőséget a kutyáinknak. Nem csak szájhigiéniai, hanem mentális szempontból is: a rágcsálás ugyanis jó hatással van az idegrendszerre, segítségével a kutyák megnyugtatják magukat és kiélik az ösztöneiket.

Rágcsa-alternatívák:
  • fogtisztító-rágó jutalomfalatok
  • rágójátékok
  • keményebb zöldségek és gyümölcsök
  • csontos hús – a linkre kattintva olvashatsz ennek kockázatairól
  • természetes szárított jutalomfalatok
Fontos, hogy a kutya méretének, életkorának és fajtájának megfelelő rágcsát biztosítsunk. A sérülések és a fulladás elkerülése érdekében alaposan nézzünk utána a témának és kérjük ki az állatorvos véleményét.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: 360dogprof.com; Indexkép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...