Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by André Spieker on Unsplash

A kutya bűnbánó tekintete valóban a szégyen jele?

Gyakorló gazdik valószínűleg jól ismerik a kutya "bűnbánó tekintetét". Általában akkor villantják meg, ha például beletúrtak a szemetesbe, összerágtak egy cipőt, vagy valami más rosszaságot csináltak.

A gazdik ilyenkor általában azt gondolják, hogy ez a tekintet szégyent és bűnbánatot fejez ki tetteik miatt.  Számos tudós és kutyák viselkedésével foglalkozó szakember szerint azonban ez a tekintet nem a bűnt jelzi, hanem az engedelmességet. Dr. Marc Bekoff evolúciós biológus azonban nem ért ezzel egyet.

Szerinte a kutyák társas lények, ezért nem szabad azt hinni, hogy ne éreznének szégyent vagy bűntudatot. Bekoff azt is állítja, hogy más állatok is képesek lehetnek ezeket az érzéseket megtapasztalni és megmutatni. Dr. Bekoff a Colorado Egyetemen dolgozik, ahol az ökológia és az evolúciós biológia professzora. Mint evolúciós biológus, szerinte egyenesen ostobaság lenne kizárni annak lehetőségét, hogy az állatok érezhetnek a bűntudatot.

Azzal természetesen ő is egyet ért, hogy az állatok másképp érzékelik a világot, és más szükségleteik vannak, mint az embereknek. De ők is képesek összetett érzelmeket, például a szeretetet és a félelmet megtapasztalni. Ha képesek ezekre az érzésekre, miért ne érezhetnének bűntudatot és szégyent?

Tudományosan egyelőre nem támasztották alá

Egy kutya talán nem érti pontosan, miért volt rossz, de Bekoff szerint valószínű, hogy bűnösnek érzi magát azért, amit tett, és amivel felbosszantotta a gazdit.  Az állatok gondolkodását és érzéseit még a tudósok sem értik teljesen. Ezért tudományosan nem lehet megállapítani, hogy egy kutya érez-e bűntudatot a tetteiért. Azonban Bekoff szerint nagyon valószínű, hogy azok az állatok mára már kifejlesztették ezeket az érzéseket.

Bekoff kutatásai alátámasztották, hogy az állatok sokkal összetettebb érzelmeket is megtapasztalhatnak, mint azt korábban gondoltuk. Fontos tehát megértenünk, hogy az állatok nemcsak cselekedeteikre reagálnak, hanem határozott érzéseik is lehetnek, amikor bizonyos élményeket élnek át.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...