Izgalmas kutyás előadások a Kutatók Éjszakáján

Felettébb izgalmas témákkal várja az ELTE Etológia Tanszék és az MTA közös kutatócsoportja, a Családi Kutya Program, illetve az Állatorvostudományi Egyetem a látogatókat az idei Kutatók Éjszakáján.

A Kutatók Éjszakája programsorozat minden évben egyszer kerül megrendezésre. A célja nem más, mint a természettudományok és a kutatói életpálya népszerűsítése. Az idei alkalommal A 2023. szeptember 29-én megrendezésre kerülő rendezvény keretében a CsKP négy turnusban, érdekesebbnél érdekesebb témákkal, míg az ÁOE a kutyák szempontjából is releváns kutatási eredményekkel  várja az érdeklődőket.

Az ELTE TTK Lágymányosi Campusán legújabb kutyaetológiai kutatásokba tekinthetünk be. A szótanuló kutyáktól az öregedés vizsgálatán át hiperaktivitás és az ADHD kutatásáig. Azt is megtudhatjuk, mit keresnek a macskák egy kutyás kutatólaborban, vagy, hogy milyen a hozzáállás a nyomott orrú kutyákhoz?

A programot nézegetve olyan kurrens, a kutyás világban élénk érdeklődésre számot tartó témák mellett a „nagy nevek” sem maradhatnak el. Az ELTE Etológia Tanszékének világhírű kutatóival találkozhatunk, a line-upot egy neves nemzetközi konferencia is megirigyelné. Kubinyi Enikő professzor a kutyák öregedését felmérő viselkedéstesztekről fog beszélni, míg Miklósi Ádám a szótanuló kutyák újabb eseteiről számol be.

A programokon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. További információ és a jelentkezés részletes feltételei megtalálhatók a program Facebook oldalán: Kutyaetológia a Kutatók Éjszakáján 2023.

Az Állatorvostudományi Egyetem előadási között is találunk igazi csemegéket. A Kulisszatitkok a kutyák és macskák parazitáinak nyomában című előadásból megtudhatjuk, hogyan zajlik egy kutatás a paraziták rejtelmes világában. És informálódhatunk a BARF etetés rizikóiról, és az újonnan felbukkanó egysejtű vérélősködőkről. Szintén aktuális téma az inváziós csípőszúnyogok megjelenése, valamint a nyugat-nílusi láz terjedése hazánkban. A programok részletesen IDE KATTINTVA érhetők el.

A Kutatók Éjszakája további programjai a rendezvény hivatalos oldalán, vagy IDE KATTINTVA érhetők el.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Kutatók Éjszakája; Családi Kutya Program; Állatorvostudományi Egyetem; Kép: Photo by Patrick : https://www.pexels.com/photo/australian-shepherd-dog-panting-18297374/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...