Energia az őszi hónapokban

A nyár végével erőt vehet rajtunk a nosztalgia, akár szomorkássá, nyomottá válhatunk. A borús, hideg idő korántsem villanyoz fel minket annyira, mint a napsütés. Ennek fizikai okai is vannak, de sokszor inkább a hangulatunkban, energiaszintünkben vesszük észre a változást. Ami most csökkenni indul, az úgy nagyjából januárra éri el a mélypontot. Ekkorra annyira elhatalmasodhat rajtunk a rossz hangulat, hogy kimozdulni sincs kedvünk.

Pedig a rossz hangulat vagy a jó hangulat sokszor nem a környezetünk, hanem a mi döntésünk kérdése, sokat tehetünk annak érdekében, hogy fenntartsuk az energiaszintünket. Ezt pedig nem csak a környezetünkben élők, de kutyáink is biztosan értékelni fogják. Míg az amerikai mondás szerint a boldog élet titka a boldog feleség, a kutyáink szerint valószínűleg a boldog gazdi az. A boldog gazdi ugyanis energikus, türelmes, játékra kész, szívesen mozdul ki és sétál nagyokat.

Kutyáink pedig érzik a hangulatunkat, és ha éppen nem vagyunk a topon, az energia lecsökken bennünk, akkor azt ők is megérzik. Ezért gyűjtöttünk össze pár módszert, amellyel egyszerűen növelhetjük a bennünk lévő energiát – ami nem csak közvetetten lesz jó hatással a kutyánkra, mivel a „gyakorlatok” egy részét vele közösen is csinálhatjuk.

Minden nap a szabadban

A szabadban, a természetben való időtöltésnek számos pozitív eleme van. Maga a napfény, a friss levegő is jótékony hatású, testet-lelket feltöltő dolgok. Ezek mellett a természetnek is gyógyító ereje van. Az erdőt, mezőt járva kikapcsolódhatunk, nem vonja el semmi a figyelmet a belső hangunktól, meghallhatjuk a gondolatainkat. A társas természetjárás is kiváló, hiszen egy jó séta olyan érzéseket, gondolatokat ébreszt, estenként olyan megoldásokat szül, amelyekhez a rohanásban nem jutunk el. A mozgás stresszoldó, kedélyjavító hatását pedig nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Pihenés

A munkával és a mindennapi teendőkkel járó stressz mellett hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pihenés fontosságáról. A pihenés során az agyunk és a szervezetünk is regenerálódik, az energiaszintünk a normálisra tér vissza. Még a telefonunknak is szüksége van töltésre. Gondoljunk erre, ha úgy érezzük, a teendők, a másoknak való megfelelés vagy a rohanás már megint tőlünk, a magunkra szánt időből vesz el. Hallgassunk zenét, vegyünk egy forró fürdőt, meditáljunk – az önmagunk békéjére szánt idő megtérül.

Táplálkozás

Nem csak a lelkünk, a testünk is megérdemli, hogy jól bánjunk vele. A sebtiben bekapott, tápanyagokban szegény ételek helyett igyekezzünk minél gyakrabban friss, valódi ételeket fogyasztani. Az ételekkel való foglalatoskodás, a főzés is kikapcsolódást nyújthat – persze ha van rá időnk és nem „kötelező teendőként” tekintünk rá.

Befelé figyelés

Igyekezzünk megteremteni a saját terünket és időnket minden nap. Legyen ez csak pár perc, amikor magunkra figyelünk. Ilyenkor tegyük el a telefont, kapcsoljuk ki a gépet. Próbáljunk magunkra koncentrálni. Mit érzünk? Mi okozza ezt az érzést? Ne próbáljuk megváltoztatni, csak érezzük, éljük meg, fogadjuk el, hogy ez most ilyen. Köszönjünk be néha önmagunknak. Kérdezzük meg, hogy vagyunk. És hallgassuk meg a választ! Ezt az apró gesztust még idegenek felé is megtesszük, ne sajnáljuk magunktól sem.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/black-woman-kissing-cute-purebred-dog-5257603/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...