Saját KB bal
Saját KB jobb

A „strandolás” veszélyei a kutyákra nézve

avagy az engedélyezett folyóparti, tavi fürdések előnyei/hátrányai.

A nagy hőség nemcsak a gazdákat, hanem a kutyáikat is megviseli. És végre már hazánkban is lassan, de növekedik a száma azoknak a helyeknek, ahol engedélyezett a kutyáknak is a felfrissülés, a „strandolás” a különféle folyókban, tavakban.

Engedjék meg egy személyes emlék felidézését. A 90-es évek kezdetén, Svájc közepén, Bern óvárosában voltam shiba kutyámmal egy nagy nemzetközi kutyakiállításon való szereplés miatt. Drogériába kellett valamit vásárolnom, és a kutyámat az utcán maradt kisérőmnél akartam hagyni. A kiszolgáló hölgy ezt látta és rögtön rám szólt, hogy a kutyával együtt bemehetünk. Ez nagy megdöbbenést okozott nekünk, hiszen ez az üzlet az otthoni gyógyszertárnak felelt meg, tényleg patika tisztaság volt bent. És a kutyával együtt beléphettünk!! Nagyon jó érzés volt, szinte felszabadultunk, és további hasonló pozitív élményekkel gazdagodtunk éttermekben, kávézókban. Akkoriban Magyarországon ez elképzelhetetlen volt. Bár több évtized után sem értük el a svájci „kutya-barát” állapotokat, de közelítünk (?)….legalább is az ilyen helyek szaporodásával.
Visszatérve a kutyák engedélyezett „pancsolásához”, a kérdés az, hogy ez mennyire felhőtlen, minden következmény nélküli szórakozás, vagy egyáltalán fel kell-e készülni a gazdinak is erre? Határozott válaszom az, hogy igen!
Számos teendője van a kutyatartónak, ugyanis mint gyakorló kutyás is állítom, hogy először is felelősséggel kell átgondolni, hogy a kutyánknak a vízben való úszás örömet okoz-e, vagy esetleg már a víz láttán menekülni fog. Tehát az első teendő, már a kutya fiatal korától való vízhez szoktatás, persze ez játékosan történjen. Ha például örökbefogadunk egy idősebb kutyát, akkor először fel kell mérni, hogy esetleg egy korábbi, vízzel kapcsolatos rossz élmény miatt fél-e az állat a víztől. Lehet, hogy a „víziszonytól” való megszabadítás hosszabb időt, és sok türelmet fog igényelni. Továbbá a jó gazda tudja, hogy a kutyája a rutin reggeli-esti séta során mikor és hol szokott üríteni. Lehetőleg próbáljuk úgy időzíteni a strandolást, hogy a bélsárürítés ne a vízparton legyen, vagy maximum attól jóval távolabb, ahol gyorsan felszedve a „terméket”, nem okozunk kellemetlenséget a többi kutyás gazdinak. A gazdák többsége, ha teheti, kutyájával együtt fürdik. Sokan úgy gondolják, hogy a kutyával egy vízben fürdőzni higiéniai szempontból káros. Erről szó nincs, ugyanis természetesnek kell tartani azt, hogy csak egészséges (rendszeresen oltott, féregtelenített) kutyát viszünk a vízbe.

kutyabarát strand

Társállatokról van szó, családtagként az emberrel együtt élnek, akár lakásban, Uram bocsá’ még egy ágyban is alszanak…. Ez olyan életforma, ahol a felelős állattartás alapjait fokozottan betartják.  Apró megjegyzés, hogy a vízben úszó madarakat (pl. hattyúkat, vadkacsákat…), a békákat és a vizek többi lakóját is ki kellene tiltani, nem is beszélve embertársainkat, mert esetenként tőlük még könnyebben elkaphatunk valamilyen fertőzést.

A kutyatartás egyre népszerűbb, jó hatással van az egészségre. A többi kutyával való együttes pancsolás, úszás közösség építő is lehet, persze ehhez ismerni kell saját kutyánkat, hogy egyedül vagy a többi kutyatárssal szeret például a vízbe dobott (lehetőleg puha, élénk színű és a víz felszínén lebegő) tárgyért beúszni.

kutyabarát strand

Nézzük meg milyen úti csomagot ajánlatos vinni a kutyák strandolásához, úsztatásához

Ivóvíz, itatóedény; ha először visszük úszni, vagy éppen csónakkal visszük, akkor kutya-mentőmellény (tengernél, gyorsan folyó vízekben feltétlenül szükséges!); törülközők, különösen a fül megtörléséhez (egyes országokban úszó kutyák részére speciális fülvédő is kapható); elsősegély csomag (esetleg a vízben lévő kő, üveg okozta sérülés miatt) szükséges.
Fontos szempont, hogy a fülgyulladásra hajlamos egyedeknél az úsztatás helyett, inkább a vízparti szélen való „óvatos pancsolást” engedjük és rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt tartsuk az ilyen kutyát.

Mikor ne engedjük a kutyát a vízbe

Állóvízekben a hosszabb ideig (globális felmelegedés következményeként is) fennálló kánikula esetén bizonyos toxintermelő algák elszaporodhatnak, vagy olyan kórokozók (pl. bizonyos amőbák) jelenhetnek meg, melyek veszélyesek lehetnek a kutyákra is.
Természetesen a víz hőmérsékletére is figyelni kell, a számunkra is nagyon hideg (pl. a tél utáni első melegebb tavaszi napok idején) víz, többnyire a kutyának sem lesz alkalmas hosszabb ideig tartó úsztatásra, pancsolásra.
Figyelni kell arra is, hogy forró nyári napokon a szabad vízzel való első érintkezés a kutyáknál is fokozatos legyen (gondoljunk arra a szabályra, hogy felhevült testtel mi sem rohanhatunk a vízbe). Ügyelni kell arra is, hogy a kutyának legyen lehetősége pihenni, vagy akár a nap elől időnként árnyékos helyen elbújni.

kutyabarát strand

környezet védelméhez tartozik az, hogy a vízi élőlényekre is tekintettel kell lenni, így a külső élőködők ellen alkalmazható nyakörvet a vízbe való bemenetel előtt ajánlatos levenni. Azonban a szúnyogok elleni megfelelő (tabletta, spot-on) védelemről gondoskodni kell, különös tekintettel az utóbbi években egyre gyakoribb bőrférgesség, valamint egyes délebbi (főként a Tisza és mellékfolyói) területeken előforduló szívférgesség miatt. A folyópartok, tavak melletti füves-bokros területeken a kullancsok is gyakoribbak, így az ezek elleni védekezésnek is fokozottabbnak kell lennie. Fontos kikérni állatorvos tanácsát arra vonatkozólag, hogy mely készítmények alkalmasak, illetve mennyi ideig hatékonyak a vízben gyakran tartózkodó kutya külső élősködők elleni megfelelő védelmére.
A kutyák folyókba, tavakba (tengerbe!) történő bevitele, velük való úszás, játék, nagyszerű szórakozás lehet a gazda számára is, kellemes nyári emlékként is felidézhető, de csak akkor, ha kellő gondossággal járunk el a leírtak figyelembevételével.

Dr. Fok Éva
ny. tudományos főmunkatárs, PhD, klinikus állatorvos

Forrás: www.felelosallattartas.hu

Fotók: kutyabarát.hu, Fonyód Média

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...