Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyaválasztás – más nézőpont

Mi, emberek, hajlamosak vagyunk a legtöbb dolgot egyetlen nézőpont szerint nézni. Ez pedig többnyire a mi sajátunk. Mi a jó nekem? Mit akarok elérni? Mire vágyom?

Mindeközben természetes módon háttérbe szorul az, hogy mi lenne jó esetleg a másiknak, a természetnek, a közösségnek. Hogy én mit tehetnék, hogyan találhatom meg a helyem az egészben, az szintén másodlagos. Fejünkbe veszünk valamit, és elfelejtjük, hogy minden döntésünknek hatása van. Nemcsak ránk, hanem másokra is. És ha ezt a „nagyobb hatást” figyelmen kívül hagyjuk, akkor az előbb-utóbb ránk is visszaüt.

„Lehetne kicsit konkrétabban?”

Persze.

Például, ha érző, gondolkozó és a saját céljai, érdekei vagy jólléte irányában cselekvő lényekről van szó. Lehet ez egy filodendron vagy egy kutya. Sokszor az alapján választunk, hogy nekünk mi tetszik, mi lenne a jó nekünk vagy hogyan néz ki valami (vagy valaki).

Ez még az autóvásárlás esetében sem feltétlenül célravezető, de ott legalább csak magunknak okozunk kellemetlenséget, ha „szerelemből” megveszünk egy kétüléses sportkocsit a mai benzinárak mellett.

Egy cserepes növény vagy háziállat esetében az ön-szempontú döntés következményeit azonban nem csak nekünk kell viselni. Az a növény, amelyet megveszünk, mert jól mutatna abban a sarokban, sokszor az életével fizet azért, hogy egyetlen nézőpont létezik számunkra. Nem néztünk utána, hogy neki mire van szükséges, ő mit várna egy „kapcsolattól”.

Egy kutya esetében is fontos lenne, hogy mielőtt választunk, nem csak a saját érdekeinket, preferenciáinkat szednénk sorba. Vegyük sorra azt is, hogy mi mit adhatunk, mi mit tehetünk a kutyánkért. Mire van szüksége ahhoz, hogy teljes, boldog és egészséges életet éljen? Milyen a fajta (vagy még jobb esetben az egyed) mentalitása? Mekkora tér kell neki? Kicsi vagy nagy a mozgásigénye? Milyen egészségügyi kockázatokat hordoz? …

Milyen lenne számára (!) az ideális élet? Hogyan tudom biztosítani neki? Tudom egyáltalán biztosítani neki?

Ugye, ez egészen más szemlélet. Utánajárást, ismeretszerzést, empátiát igényel. Megfontolást és a másikra hangolódást. Más nézőpont.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Karolina Grabowska from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...