Photo by Martin Castro on Unsplash

A segítőkutyák nélkülözhetetlenek a veteránok kezelésében

Újabb kutatás bizonyította be, hogy a veterán katonák mentális egészségügyi problémáit leghatékonyabban a hagyományos terápiákkal kombinált segítőkutyák alkalmazásával lehet kezelni.

A kutatás több egyetem és intézet összefogásával történt. A Dél-Ausztráliai Egyetem (UniSA), az Adelaide-i Egyetem és a Military and Emergency Services Health Australia (MESHA) kutatói vetették össze veteránok mentális betegségével kapcsolatos vizsgálati eredményeiket.

A segítőkutyák nélkülözhetetlenek a PTSD kezelésében

A kutatók egybehangzóan megállapították, hogy a veteránok csaknem 90 százaléka számolt be jelentős javulásról azt követően, hogy terápiájukat segítő kutya kezdte el asszisztálni. Mindannyian a PTSD (poszttraumás stressz szindróma), a depresszió és a szorongás jeleit mutatták katonai szolgálatuk befejezése után.  Miután a terápiájukat egy segítőkutyával egészítették ki, már 12 hónap elteltével jelentősen változott az életminőségük.

Személyes interjúk, összetett vizsgálat

A The Hospital Research Foundation Group által finanszírozott tanulmány az első olyan kutatás Ausztráliában, amely önbevallásos mérések, klinikai értékelések és a veteránokkal folytatott személyes interjúk segítségével vizsgálta a segítőkutyák jelentőségét. A tanulmány az International Journal of Environmental Research and Public Health című folyóiratban jelent meg. Melissa Sherman kutató, aki az adatok vezető elemzője volt a projekt során, így nyilatkozott:

„ Az eredmények fontosak a politikai döntéshozók számára, és bizonyítják az ember-állat kapcsolatok erejét. Már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a veteránok körében a PTSD kezelésére használt módszerek nem túl hatékonyak. Sok katona nem látja értelmét a kezelésnek, lemorzsolódnak és tovább szenvednek. Ez a tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy a segítőkutyák kulcsszerepet játszhatnak a veteránok poszttraumás stresszből és más mentális betegségekből való felépülésében.”

A veteránok 46 százaléka küzd mentális problémával

Egy felmérés szerint a veteránok 46 százaléka tapasztal mentális egészségügyi problémákat a leszerelés után. A leggyakoribb tünetek az öngyilkossági szándék, szorongás és depresszió. A veteránok közel 25 százalékát diagnosztizálják poszttraumás stressz szindrómával. A tanulmányból egyértelműen kiderül, hogy a segítőkutyák megváltoztatják ezeknek az embereknek az életét. A veteránok arról számoltak be, hogy kutyájuk segített nekik visszatérni az életbe. Könnyebben kezelik a hangulatingadozásaikat és szociális interakcióik is normalizálódtak. A segítőkutyával töltött 12 hónap az öngyilkossági gondolatokat nem igazán csökkentette, azonban a PTSD-s és depressziós veteránok jelentős javuláson mentek keresztül.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: sciencedaily

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...