Saját KB bal
Saját KB jobb

Túlsúly: mennyi az annyi?

A túlsúly nemcsak az emberek, de a kutyák körében is népbetegség. Bár minden évszakban súlyos „mellékhatásokkal” jár, például a mozgásszervi és ízületi elváltozások tekintetében, nyáron különösen veszélyes. A forróság eleve megterheli a kutyák szervezetét. Megfigyelhetjük, hogy ahogy felfelé kúszik a hőmérő higanyszála, úgy csökken a kutyák aktivitása. Azon a sétán, ami egy hűvös napon még csak meg sem kottyan neki, egy meleg napon csak „vonszolja” magát. Ez igaz az egészséges felnőtt kutyákra is, de fokozottan igaz a túlsúlyos és idős kedvencekre.

A plusz kilók cipelése megterhelő a szervezet számára, különösen a szívet veszi igénybe. A szív egy speciális izom, amely ki tud fáradni. Nagyon leegyszerűsítve: minél nagyobb terhelést kell elviselnie, annál hamarabb fárad. Természetesen, a szívizom is edzhető, de nem túlterheléssel, hanem fokozatossággal és rendszeres, nem túl magas intenzitású testmozgással. Ezért javasolt a túlsúly ellen (kutyák és emberek esetében is) a lassú, alacsony pulzusszámú séta.

Ha nem figyelünk oda a kutyánk fittségére, és feljön némi túlsúly, azzal az ő egészségével és életével játszunk. Bár úgy tűnhet, csak 1-2 kilogrammról van szó, és az igazán nem sok, egy kutya méretéhez képest tetemes túlsúly is lehet.

Mi magunk is kipróbálhatjuk, mennyi az annyi, milyen terhet cipel kedvencünk. Nincs más dolgunk, mint arányosítani a kutyánk plusz kilóit a mi testtömegünkhöz. És ha kipróbálnánk, milyen érzés, egy megfelelően megpakolt hátizsák formájában akár egy séta erejéig cipelhetjük is. Így első kézből kaphatunk információt arról, milyen megterhelő ez az állapot a kutyánknak.

Példa:

Egy 56 kg-os nő 8 kg-os kutyája felszedett egy kilót. Ez 12,5% plusz. Ez az 56 kg-hoz viszonyítva 7 kg plusz súlynak felel meg, azaz olyan, mintha a hölgy 63 kg-ra hízna. Ha ki szeretné próbálni, milyen érzés, pakoljon be 7 kg-nyi súlyt egy hátizsákba, és vigye magával a következő sétára. Bár a kutyák esetében hajlamosak lehetünk a „kis” plusz kilókat/dekákat elbagatellizálni, látható, hogy már egy minimális túlsúly is milyen teher. Ennek tudata talán segít, hogy kicsit következetesek legyünk a táplálásban és a testmozgásban, és segítsünk kutyánknak megőrizni az egészségüket, hogy sokáig velünk lehessenek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Maksim Goncharenok: https://www.pexels.com/photo/person-petting-a-dog-4422100/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...