Saját KB bal
Saját KB jobb
Klaus Hausmann képe a Pixabay -en.

A kutyák rossz szájhigiéniája számos komoly betegséghez vezethet

A kutyák fogainak ápolása nemcsak a fogak egészsége matt fontosa. Egy rossz fog számos egyéb problémát is okozhat.

A kutyák fogainak ápolása és karban tartása nemcsak a rossz lehelet elkerülése és a szép fehér fogak megőrzése miatt fontos. A fogak egészsége szorosan összefügg a teljes szervezet állapotával. Ennek a kapcsolatnak a megértése pedig nagyon fontos a gazdik számára. Az elhanyagolt szájhigiénia ugyanis számos komoly, akár krónikus betegséghez is vezethet, a kellemetlen leheleten és az elszíneződött fogakon túl. A fogakon felhalmozódó lepedék és fogkő táptalajt jelent a káros baktériumok számára. Ezek a baktériumok pedig paradontális betegségekhez vezethetnek, ami már nem csak a fogakat érinti. A teljes fogíny gyulladását, fertőzését is okozhatják. Ennek következtében a fogak tartószerkezete meggyengül, a fogak pedig kihullanak.

A fogak betegségének hatása a szervezetre

Egy rossz, kezeletlen fog vagy egy gyulladt fogíny a fogvesztésen túl számos további komoly problémát is okozhat. Tanulmányok mutattak rá a parodontális betegségek és különböző szervi problémák, köztük a szív-, máj- és vesebetegségek közötti lehetséges összefüggésekre. Ez azt jelenti, hogy ha a kutya ínybetegségben szenved, a szájban lévő baktériumok bejuthatnak a véráramba, és más szervekbe is (szív, vese, máj) eljuthatnak, potenciálisan fertőzéseket és gyulladást okozva azokban.

Unsplash

Fogászati problémákból eredő szervi megbetegedések

A kutatások összefüggést találtak a szájüregi fertőzések és az olyan problémák között, mint az endokarditisz, a szívroham, valamint az agy és a szív egyéb elváltozásai. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a háziállatok ínybetegségei összefüggésben állhatnak az inzulinrezisztencia magasabb kockázatával, ami szintén számos szívvel kapcsolatos betegséget okozhat. Ha a szájüregben felhalmozódott baktériumok eljutnak a vesékbe, károsíthatják az ottani membránokat, tehát a vesék működését. Ezen kívül ezek a baktériumok változásokat idézhetnek elő a kutya májának működésében is.

A megoldás: rendszeres fogápolás

A rendszeres és alapos fogápolás tehát elengedhetetlen a kutyák egészséges életéhez. Legalább évente ellenőriztessük az állatorvossal kutyánk fogait. Amennyiben fogkő leszedést lát szükségesnek, végeztessük el mihamarabb, ne várjunk vele sokáig. Otthon pedig rendszeresen mossuk meg kutyánk fogát és minél kisebb korban szoktassuk rá erre a rutinra. Ehhez speciális kutya fogkefét és fogkrémet is beszerezhetünk, de egy gézdarabbal is átdörzsölhetjük a kutya fogsorának külső felületét. Érdemes hetente legalább 3-4 alkalommal elvégezni a fogak tisztítását. A legtöbb kutya általában nem rajong azért, ha a szájában nyúlkálnak. Szerencsére ma már számos videót találsz az interneten, amely lépésről lépésre segít abban, hogyan szoktasd rá kutyádat a fogmosására.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: animalwellnesmagazine

 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...