Csaknem negyedével csökkenti a kutyatartás a szívroham utáni halálozás kockázatát

Sok tanulmány született már a kutyatartás mentális és fizikai jótékony hatásáról, de a napokban egészen megdöbbentő számokat tartalmazó kutatás látott napvilágot Washingtonban.

A kutatás eredményei

Az Amerikai Szív Társaság folyóiratában publikáltak egy metaanalízist kutatók, mely szerint negyedével csökken a bármely okból bekövetkező halálozás kockázata a kutyatartók körében.

Több mint 3,8 millió páciens adatait elemeztek tíz tanulmányt feldolgozva. A tanulmányok nagy része a kutyatartók és kutyát nem tartók halálozási arányát hasonlították össze, valamint a szív-és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás arányát vizsgálták.

Az eredmények szerint a kutyátlanokhoz képest a kutyatartók körében 24 százalékkal alacsonyabb volt a bármely okból bekövetkező, 65 százalékkal alacsonyabb a szívroham utáni és 31 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata.

Korábbi tanulmányok kapcsolatot mutattak ki a kutyatartás és a fokozott fizikai aktivitás, az alacsonyabb vérnyomás és a jobb koleszterinszint között. Mindezek fényében várható volt annak kimutatása, hogy a kutyatartók hosszabb ideig éltek és esetükben alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris halálozás kockázata. /Caroline Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa/

Kutyát receptre?

A kutatás egy újabb fontos területen folytatódik, a kutya örökbefogadás szív-és érrendszerre gyakorolt hatását fogják vizsgálni a jövőben, valamint a kutyatartás szociális és pszichológiai hatásait veszik górcső alá a tudósok.

A Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes című folyóiratban egy másik tanulmány is megjelent a témában. E szerint  a szívroham miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartók körében 33 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élők körében 15 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutya nélküli pácienseknél.

A sztrók miatti kórházi kezelést követően egyedül élő kutyatartóknál 27 százalékkal, a partnerrel vagy gyerekkel élőknél 12 százalékkal volt alacsonyabb a halálozás kockázata, mint a kutyátlan pácienseknél.

A fenti adatok szerint úgy néz ki, hogy a kutyát receptre kellene felírni mindenkinek.

 

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

Fotó: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...