Saját KB bal
Saját KB jobb

Az ünnepek a hasnyálmirigy-gyulladás ideje is

Sajnos, az ünnepek után sok kutya kerül állatorvoshoz gyomorpanaszokkal, ételmérgezéssel vagy hasnyálmirigy-gyulladással. Az ok: olyan ételt ettek, vagy olyan mennyiségben, ami káros a számukra.

Mi a hasnyálmirigy-gyulladás kutyáknál?

Egyszerűen fogalmazva, a hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) a nevezett szerv gyulladása, amely lehet akut (gyorsan kialakuló) vagy krónikus (idővel kialakuló). Mielőtt belemennénk abba, hogyan és miért alakul a gyulladás, hasznos megérteni, hogy mi is a hasnyálmirigy, és pontosan mit is csinál.

A hasnyálmirigy közvetlenül a gyomor alatt, a vékonybél első szakasza mentén helyezkedik el. A hasnyálmirigynek két fő feladata van: emésztőenzimeket választ ki, hogy segítsen lebontani a táplálékot a vékonybélben. Valamint inzulint és glükagont is szekretál, hogy szabályozza a szervezet vércukorszintjét. Amikor egy kutyánál hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki, az emésztőenzimek jelentik a problémát. A gyulladás akkor következik be, amikor az emésztőenzimek már magában a hasnyálmirigyben aktiválódnak. Ez azt jelenti, hogy mielőtt eljutnának a tápcsatornába, elkezdik emészteni, irritálni és károsítani a hasnyálmirigyet, valamint a közeli szerveket és szöveteket.

Ahogy a gyulladás és a szövetpusztulás folytatódik, a károsodás elkezd átterjedni a májra. Ha nem kezelik gyorsan, az e folyamat során felszabaduló méreganyagok kijutnak, és az egész testre kiterjedő gyulladásos reakciót váltanak ki. Ha a kutya hasnyálmirigye súlyosan károsodik, előfordulhat, hogy nem lesz képes az inzulintermelésre, ami cukorbetegséghez vezethet. A jó hír az, hogy a gyulladás általában a májra és a hasnyálmirigyre korlátozódik, és állatorvosi segítséggel a legtöbb kutya teljesen felépül az akut változatból.

A klasszikus tünetei a következők:
  • Étvágytalanság
  • Hányinger
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Láz
  • Hasi fájdalom
  • Rosszkedv, levertség

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedő kutyák esetében a tünetek lassan, idővel alakulhatnak ki, ami megnehezíti a diagnózist. A fentieken kívül létezik hirtelen, akut gyulladásos roham is. Ennek elsődleges tünete a kutya görnyedt testtartása. Az akut forma egyéb lehetséges tünetei közé tartozik a légzési nehézség és a sokk. Ez utóbbit ha nem kezelik, a kutya elpusztulhat.

Hogy egyértelmű legyen, a hasnyálmirigy-gyulladás súlyos betegség, és azonnali állatorvosi ellátást igényel az életveszélyes következmények megelőzése érdekében.

Mi okozza?

A betegség hátterében állhatnak genetikai hajlamosító tényezők, hormonális okok is. A legtöbb esetben az ok azonban az túl zsíros étel túl nagy mennyiségben történő fogyasztása. Akár egyetlen alkalom is okozhat komoly bajt. Azaz, a karácsonyi pulyka bőre, vagy a malacsült bőréből egy darab. A zsíros sütik, sült húsok és hasonló ételek már kis mennyiségben is komoly bajt okozhatnak!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thewildest.com/dog-health/treating-pancreatitis-dogs; Kép: pexels.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...