Saját KB bal
Saját KB jobb

Szeder – ehető, egészséges vagy káros a kutyáknak?

A szeder a bogyós gyümölcsök közül talán a kevésbé népszerűek közé tartozik. Pedig a sötét, lédús, kissé fanyar szemek legalább olyan egészségesek, mint a népszerűbb bogyók. Ennek részben az lehet az oka, hogy ez a bogyó nem minden bokorban terem, és még szezonban sem mindig találjuk meg az áruházak polcain. Pedig érdemes keresgélni, hiszen nem csak nekünk, de kutyáink számára is egészséges csemege.

A szeder (Rubus) a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erre emlékeztet minket a tüskés bokor, amelyen terem. Bár az Európa nagy részén honos fás szárú növénynek közel 2000 faja ismert csak ezen a kontinensen, így éppenséggel tüskétlen változata is van. A szederfélék egy faja sem mérgező, gyümölcse az ember és számos állat kedvelt tápláléka.

rubus
Két Rubus fajta termése – Forrás: wikipédia

A nyár közepén-végén, cserjén termő szeder nem összetévesztendő a fekete eperfa (Morus nigra) termésével, amely nyár elején érik be, és tömegével hullik a földre. Bár a fekete eper sem mérgető a kutyák számára, sőt, édes íze miatt sok kutya kedveli is, beltartalmi értékében és magasabb cukortartalma miatt nincs akkor superfood-faktora, mint a szedernek.

De miért is szuper a szeder?

Először is, rost- és nedvességtartalma révén remek emésztést segítő nasi. Másodszor, a benne található bioflavonoidok antioxidáns hatásuk révén csökkentik a szabadgyököket és az oxidatív stressz káros hatásait. A szederben ezen kívül sok C-vitamin is található, amely szintén antioxidáns hatású. Így talán már érthető, hogy miért a szeder az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcs.

Magas A- és K-vitamin-tartalma mellett, a szeder mangántartalma is említésre méltó, amely nyomelem hiánya az epilepszia és a csontritkulás kialakulásában játszik szerepet. Emellett a szeder segít emelni a szervezetben a kollagéntermelést, így a csont- és ízületi megbetegedések esetén is jótékony hatása lehet.

Nagyobb mennyiségben hashajtó hatású lehet, ezért egyszerre csak 1-2 szemet adjunk a kutyánknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipédia; https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2018/07/24/szeder-egeszsegugyi-hatasai/; Kép: Készítette: Bernie – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7650913; Indexkép: Photo by Rarnie McCudden: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-dalmatian-dog-eating-fruits-770363/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...