Saját KB bal
Saját KB jobb

Tejmentes diéta egyszerűen

A tej az alapvető élelmiszerek közé tartozik, csecsemőkorban az anyatej a legfontosabb táplálékunk. Kisgyermekkorban fehérje- és kálciumforrásként funkcionál. Az életkor előrehaladtával azonban egyre kevésbé van szüksége rá a szervezetünknek, így leginkább azért fogyasztjuk, mert megszerettük.

A tejtermékek helyettesítése

Sok étel készítéséhez van szükség tejre vagy tejtermékre. A leveseket, szószokat tejföllel habarjuk be, a krémek készítéséhez tejet használunk, a húsos-, illetve a rakott ételeket sajttal vagy tejföllel ízesítjük. Azonban nem mindenki tudja gondtalanul fogyasztani ezeket a termékeket. A laktózérzékeny és tejfehérje-allergiás emberek számára emésztési problémákat okoznak.

A tejcukor-érzékenység esetén segíthet a laktáz enzim, amellyel pótolni tudjuk a hiányzó enzimet. A tejfehérje-allergia esetén viszont nem fogyaszthatunk tejterméket. Ekkor sem kell lemondani minden ételről, ugyanis egyre több cég gyárt tejmentes élelmiszereket. A tejmentes terméket is kínáló webáruház, a Mentes Market szinte minden élelmiszerfajtából kínál az érintettek számára megfelelőt.

Növényi tejek, tejszínek

A tehéntej helyett ma már nagyon sokféle növényi tej is kapható. Ezeket az italokat fogyaszthatod nyersen, illetve elkészítheted velük a különböző ételeket, süteményeket, krémeket.

Kiváló ízviláguk miatt népszerű termékek a növényi tejszínek is, amelyekből a rizsalapú kókusztejszín és a szójaalapú krém a legelterjedtebb. Ezeket leginkább a tejszínt és tejfölt igénylő ételek, sütemények készítéséhez használhatod fel.

Tejmentes édességek

A boltokban kapható édességek többségének van úgynevezett rejtett tejtartalma, vagyis valamilyen tejes összetevőt tartalmaznak. Tejcukrot, tejsavót, tejport gyakran használnak a kekszek, nápolyik, csokoládék gyártásánál.

Szerencsére ezeknek is megtalálhatod a tejmentes változatát a Mentes Market webáruházban. Az édes kekszek és csokoládészeletek mellett a sós ropogtatnivalók tejmentes verziója is megrendelhető a cég weboldalán.

Péksütemények

A kenyérfélék és péksütemények közül is sokban megtalálható valamilyen tejes összetevő vagy tehéntejből készült vaj. Ezek összetételét a legtöbb pékségben el sem olvashatod, nem tudod ellenőrizni. Így különösen nehéz megbízható, tejmentes termékeket vásárolni.

Ha nem szeretnél mindent te magad elkészíteni, érdemes glutén- és tejmentes császárzsemlét, kenyeret vagy egyéb péksüteményt vásárolnod olyan webáruházban, ahol megismerheted a termék összetevőit. Kaphatók félkész tejmentes termékek is, például pizzaalapok, amelyekből könnyen elkészíthetsz egy ízletes ebédet.

A tejmentes étkezés során tehát nem kell lemondanod sem a finom ételekről, sem az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozásról, hiszen a mentes termékek széles választéka áll a rendelkezésedre.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...