Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a B-komplex és miért jó a kutyáknak?

Kutyáink esetében talán a legfontosabb, hogy egészségesek legyenek. Ezért pedig gazdiként szinte mindent hajlandóak vagyunk megtenni. Rengeteg információ elérhető már a kutyák táplálkozásáról, és gyakran találkozhatunk csodákat ígérő készítményekkel is. Ugyanakkor, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik készítmény mire való, illetve, milyen mellékhatásai lehetnek. Lássuk, mikor jöhet jól a B-komplex?

A B-komplex más néven a B-vitaminok csoportja. Ezek a vegyületek mind fontos szerepet játszanak a különböző anyagcsere-folyamatokban. A B-vitaminok úgynevezett vízben oldódó vitaminok, azaz nem raktározódnak el a szervezetben, hanem a bevitelt követően hamar kiürülnek. Ez a B-vitaminok esetében 4-8 óra időtartam. Ennek előnye, hogy a B-vitaminokat – úgymond – nem lehet túladagolni. Ez nem azt jelenti, hogy korlátlan mennyiségben kell pótolni, hiszen ezzel a kiválasztó szerveket terheljük. Ugyanakkor, a B-vitaminokat (a C-vitaminnal ellentétben) a kutyák szervezete nem képes előállítani, ezért a táplálékkal vagy étrendkiegészítőkkel kell bevinni a szükséges mennyiséget.

A B-komplex része a tiamin (B1), a riboflavin (B2), a pantoténsav (B3), a niacin (B5), a piridoxin (B6), a folsav (B10), valamint a kobalamin (B12). Néha ide sorolják még a biotint is, amely H-vitaminként is ismert.

Az úgynevezett teljes értékű kutyaeledelek a kutyáknak megfelelő mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat. Ugyanakkor, ha kedvencünk alultáplált, anyagcsere problémája van, vagy nem teljes értékű eledelt kap, akkor elképzelhető, hogy B-vitamin pótlásra van szüksége. Ennek eldöntése az állatorvos feladata, ugyanakkor a következő tünetekből következtethetünk a B-komplex valamelyik elemének hiányára:

  • romló, piszkosnak tűnő fogak
  • elhízás
  • szorulás
  • utazási betegség, tengeribetegség
  • korai őszülés
  • intenzív vedlés, fokozott szőrhullás
  • bolhásodás, bolha allergia
  • szorongás, stressz, nyugtalanság
  • a száj környékének berepedezése
  • koprofágia (bélsár felevése)

Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, érdemes felkeresni az állatorvost. A B-vitamin-hiány kezelése szerencsére egyszerű. Állatgyógyászati B-komplex készítményekkel könnyen orvosolható a probléma.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Források: https://en.wikipedia.org/wiki/B_vitamins; https://www.volharddognutrition.com/vitamin-b-for-dogs/; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/faceless-owner-embracing-purebred-dogs-on-meadow-7210362/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...