Saját KB bal
Saját KB jobb

Megfontolandók kutyakocsi vásárlás előtt – 1. rész

Akár időskor, akár betegség miatt gondolkozunk kutyakocsi, más néven kutya kerekesszék vagy csak kerekek (dog wheels) vásárlásán, ez egy komoly döntés. Hiszen szeretnénk, ha kutyánk boldog, és a lehetőségekhez képest korlátok nélküli életet éljen. Szerencsére ez az egyre ergonomikusabb és valóban kutyákra fejlesztett kocsikkal még soha nem volt ilyen közeli vágy.

Korábbi írásunkból megtudhatod: Mikor lehet szüksége a kutyáknak kutyakocsira?

Az elmúlt pár évben maguk a kutyakocsik is fejlődtek, hiszen a fejlesztő és gyártó cégek és a forgalmazók is számos tapasztalattal lettek gazdagabbak. A kínálat is szélesnek mondható. Míg tíz éve mondjuk külföldről vagy egy-egy hazai kutyakocsi úttörőtől lehetett beszerezni a kocsikat, addig ma a felpróbálható és elvihető választék is rendelkezésre áll. És ami talán a legfontosabb, hogy a kocsi ma már egyre elfogadottabbá válik. Egyre több gazdi választja idős kor vagy betegség következtében akár megelőző, akár rehabilitációs, akár folyamatos megoldásként a kocsit – így megőrizve kedvencük mobilitását.

Hogyan segíthetünk idős kutyánknak a mobilitás megőrzésében: Szabadon mozogni

Bár a kutyakocsi használata korlátozónak tűnhet, valójában éppen az ellenkezője igaz. Azoknak a kutyáknak, akik saját erejükből nem lennének képesek szaladni, sétálni, kirándulni vagy éppen helyet változtatni sem, a kutyakocsi a szabadságot adja vissza. Ezzel pedig gazdaként is visszakapjuk az önfeledt időtöltést.

Hogyan működik?

Az alábbi videóban látható, hogyan néz ki közelről és hogyan működik egy kutya kerekesszék. Láthatjuk, hogy a csípő alatti alátámasztás nem csak lebénult hátsó végtagok esetében lehet hasznos, hanem akkor is, ha a csípő és/vagy a hátsó lábak mozgástartománya beszűkült. Ilyen esetben a mozgáshiány miatt az izomzat fokozatosan leépül, nem csak az érintett területen, hanem testszerte. Ennek következménye a kutya állapotának lassú romlása, ami fájdalmas és méltatlan állapot. A mobilizációval elérhető, hogy a nem érintett izmok funkcionalitása megmaradjon, a természetellenes mozgásokból adódó egyenlőtlen terhelések megelőzhetők.

De tényleg szabadságot ad? Mindenhová mehetünk vele?

A kutyakocsi valóban szabadságot ad. Méghozzá a mozgás szabadságát. Egy lebénult vagy hátsó lábait (akár átmenetileg) használni képtelen kutya számára ez az egyetlen esély arra, hogy teljes életet éljen. Ha megszokja, a kocsiban szabadon jöhet mehet (mindig a gazdi felügyelete mellett!).

Milyen terepen működik a kocsi?

Modelltől függ, de a terep kerekes kocsik például göröngyös, kavicsos vagy erdei úton is elmennek. Ha hosszú erdei sétákra, kirándulásokra szoktunk menni, akkor érdemes olyan modellt választani, ami könnyű és a kerekei masszívak, bírják a gyűrődést. Merjünk kérdezni. A kutyakocsis közösség ugyan nem nagy, de segítőkész, magyar és külföldi kutyás csoportokban is érdeklődhetünk a tapasztalatok felől. A forgalmazó és gyártó cégek is szívesen megosztják tapasztalataikat.

Folytatjuk…

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.handicappedpets.com/blog/5-need-to-know-dog-wheelchair-tips/; Képek: Photo by Magda Ehlers: https://www.pexels.com/photo/a-cute-dog-lying-on-a-wooden-floor-12838187/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...