Saját KB bal
Saját KB jobb

Szabadon mozogni

Ha szerencsések vagyunk, elérkezik az az időszak, amikor kutyánk már őszes bajusszal és talán kissé kevésbé stabilan lépeget felénk, amikor hazaérünk. Esetleg baleset, műtét vagy betegség miatt nem tud tökéletesen mozogni. Mindkét esetben érdemes támogatni a járást és a mozgást, hiszen így elkerülhetőek a bizonytalan mozgásból adódó balesetek, vagy gyorsíthatjuk a gyógyulást, illetve, lassíthatjuk az állapot romlását.

Ma már szerencsére rengeteg eszköz közül válogathatunk, amelyekkel segíthetjük kutyánkat szabadon mozogni. Ezek között találunk prevencióra is alkalmas valamint a rehabilitációt támogató segédeszközöket is.

Rámpa

Az ízületek védelmének talán egyik legfontosabb összetevője a szintkülönbségek csökkentése. Ha kutyánk ízületei érzékenyek vagy hajlamos az ízületi problémákra (pl. nagytestű kutyák), érdemes beszerezni egy rámpát. A lépcsőzés, a kocsiba ki- és beszállás és a kanapéra, ágyra való fel-le ugrálás nem kíméli az ízületeket. A rámpával csökkenthetjük ezeknek a helyzeteknek a számát. Kaphatók bel- és kültéri, kifejezetten kanapéhoz, lépcsőhöz vagy autózáshoz használható rámpák is.

Kutyacipő

Ha kedvencünk mozgása bizonytalan, esetleg megcsúszkál, „kimegy alóla a lába”, érdemes lehet beszerezni egy jó csúszásgátlós kutyacipőt. Idős benti kutyáknak megkönnyítheti az életét egy gumis cipőcske vagy csúszásgátló kutyazokni, amellyel a csúszós felületeken is biztonságosan tud mozogni.

Ízületszorítók

Betegség, műtét vagy baleset után, illetve ha egy adott végtag ízülete gyengébb, akkor érdemes lehet az emberi csukló, térd, boka, stb. szorítókhoz hasonló eszköz használata. Ezekből hatalmas a választék, törekedjünk arra, hogy az állatorvosi márkák közül válasszunk, mert a „noname” termékek nem biztos, hogy tökéletesen megfelelnek a célnak. A minőség mellett a helyes méret is fontos.

Hámok, hevederek, járássegítők

Ha kutyánk szeret mozogni, de már „nehezen indul”, egy három ponton rögzítő (három pántos) hámmal segíthetünk neki, hogy stabilabban álljon. Ha a hátsó lábai bizonytalanok, akkor egy hevederrel tarthatjuk meg a kényesebb helyzetekben. Ezek a kiegészítők jól jöhetnek a rehabilitáció és a fizioterápia során is, amíg kutyánk nem tud elég magabiztosan mozogni.

Kutyakocsik

Különösen a hátsó lábak érintettsége esetén (bénulás, ízületi fájdalom, amputáció, baleset stb.) érdemes lehet elgondolkozni a kutyakocsin. A kocsi segítségével a kutya szabadon tud mozogni, és ezzel edzésben tartja az ép mellső traktust. A mozgástér szűkülésével ellenben az ép izmok is leépülnek, amely általános állapotromláshoz és az életminőség jelentős csökkenéséhez vezet.

Mikor lehet szüksége a kutyáknak kutyakocsira?

A fentiekből is látszik, hogy ma már számos eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megőrizzük kutyánk mobilitását. Amennyiben mozgásszervi gondot észlelünk, először konzultáljunk állatorvossal. A pontos diagnózis ismeretében ő tanácsolhat mozgásterápiát és/vagy egyéb további alternatívákat, illetve segíthet abban is, hogy milyen eszközökkel segíthetünk kutyánknak abban, hogy szabadabban tudjon mozogni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Lachlan Ross from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...