Saját KB bal
Saját KB jobb
StockSnap képe a Pixabay -en.

Kutyák millióinak élete kerülhet veszélybe a megélhetési válság miatt

Kutyák és macskák millióit altathatják el, vagy adhatják le menhelyen a kialakulóban lévő megélhetési válság miatt.

Az Independent szerint a brit kormány a háziállatok megmentésének érdekében már dolgozik egy alap létrehozásán. Egyre félőbb ugyanis, hogy a kisállat tulajdonosok nem fogják tudni kifizetni az állatorvosi számlákat és az állatokkal járó egyéb költségeket a válság miatt. Az állatvédők szerint kormányzati beavatkozás nélkül Nagy-Britannia 20 millió társállatának nagy részét altatás, vagy a megfelelő állatorvosi ellátás hiánya veszélyezteti.

Több felmérés is alátámasztja az aggodalmat

A Dogs Trust legújabb felmérése szerint tízből legalább egy  gazdi kényszerült már adósságba azért, hogy megfelelően gondoskodjon kisállatáról. Az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), a legnagyobb angol állatvédő szervezet kutatása szerint az állatok jólétét leginkább a növekvő háztartási számlák veszélyeztetik. Az Animal Kindness  jótékonysági szervezet szerint az állattartók 28 százaléka aggódik amiatt, hogy képes lesz-e gondoskodni kedvenceiről. Majdnem minden ötödik tulajdonos (19 százalék) aggódik a háziállata etetési költségei miatt.

Az állatmentő szervezetek pedig arról számoltak be, hogy idén egyre több kutyát és macskát adnak át nekik, a költségek miatt pedig egyre kevesebben hajlandóak örökbe fogadni. A Dogs Trust szervezet szerint a kutyájukról lemondani kívánó emberek száma idén ősszel 26,5 százalékkal, 14 128-ra emelkedtek a tavaly őszi 11 168-ról. Szóvivőjük szerint A 2022-ben eddig 42 318 átadási megkeresés érkezett hozzájuk. Szeptembertől az indokok között már szerepel a megélhetési költségek szerepe is, melyet több mint 22 százalék jelölt meg a kutyát leadók közül.

Több háziállatot veszíthetünk el, mint a második világháború elején

Dominic Dyer, egy vezető angol állatvédő szerint a következő évben több kutyát és macskát altathatnak el, mint amennyit a második világháború elején. Akkor ugyanis a kormány a várható élelmiszerhiány miatt azt javasolta a tulajdonosoknak, hogy altassák el kisállataikat. Ennek nyomán 1939 nyarán egyetlen hét alatt 750 000 brit háziállatot öltek meg.

„Ha a megélhetési válság miatt elveszítünk egy háziállatot, az nem csak jelentős és negatív hatással lesz Nagy-Britanniában családok millióinak érzelmi és mentális egészségére, hanem negatívan érinti a jótékonysági és állatorvosi ágazatban dolgozókat is.” Dominic Dyer

A folyamat már elkezdődött

Az RSPCA az idei év első hét hónapjában 22 908 elhagyott állatról számolt be, szemben a tavalyi év ugyanezen időszakában történt 18 375-el. Az orvosi költségek kifizetéséhez támogatást kereső tulajdonosok száma több mint felével megugrott. Iain McGill, egy brightoni állatorvos az Independentnek így nyilatkozott:

„Sok ügyfelem kért segítséget, hogy alacsonyan tartsam a számlákat, kevesebb vizsgálatot végezzek és csak a legszükségesebb kezeléseket végeztessem el. Biztos vagyok benne, hogy egyesek valójában anyagi nehézségek miatt nem mennek el az időpontokra”.

A magyarországi helyzetről egyelőre pontos adatokat nem tudunk, de a válság gazdikra és állataikra gyakorolt hatása biztosan nem fog elmaradni nálunk sem.

Bohata Krisztina

Kutyabarát.hu

(Forrás: Independent)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...