Saját KB bal
Saját KB jobb

Így változik kutyánk személyisége és szokásai az évek során

A Michigani Állami Egyetem 2019-es átfogó tanulmánya 1600 kutya bevonásával vizsgálta, hogyan változik a kutyák személyisége az életük során.

A kutatás kimutatta, hogy a családi kutyák személyisége idővel változik. A velük való interakcióink pedig szerepet játszanak a személyiség fokozatos változásában. A Journal of Research in Personality című folyóiratban megjelent tanulmány az első és az eddigi legnagyobb, amely a kutyák személyiségében bekövetkező változásokat vizsgálta.

A kutatási metódus

A kutatók a résztvevő kutyák személyiségére és viselkedési előzményeire vonatkozó kérdéseket tettek fel a gazdiknak. A kérdőívre több mint 1600 kutya tulajdonosai válaszolt 50 különböző fajtából, néhány hetes kortól 15 éves korig. A felmérés kérdései a kutyák személyiségének öt aspektusát foglalták magukban: félelemérzet, emberek iránti agresszió, állatok iránti agresszió, aktivitás, valamint a kiképzésre való reagálás.

A hat-nyolc év a fordulópont

Az emberekkel és más állatokkal szembeni agresszió a hat-nyolc éves kutyáknál éri el a csúcsot. A fiatalabb és az idősebb kutyáknál egyaránt alacsonyabb szintű agressziót mértek. A kiképzésre való reagálóképesség kölyökkortól kezdve folyamatosan növekszik, hat és nyolcéves kor között éri el a csúcspontját, majd ekkor fokozatos csökkenés kezdődik. A csökkenés azonban nem történik gyorsabban, mint a kölyökkortól a felnőttkorig tartó növekedés. Ez pedig arra utal, hogy idősebb kutyáknak is érdemes tanítani új dolgokat. A félelem és a szorongás a kutatók szerint fokozódik az életkorral.

A leggyakoribb változások

Fontos megjegyezni, hogy minden viselkedésbeli változást meg kell beszélni az állatorvossal. Furcsa, megváltozott viselkedés mögött ugyanis állhat betegség vagy fájdalom is. A kutatás azonban rámutatott olyan tipikus változásokra, melyek az életkor változásához köthetők. A fiatalon és felnőttként szorongásra hajlamos kutyák (például a zajfóbiában vagy szeparációs szorongásban szenvedők) gyakran még inkább szoronganak, ahogy öregszenek. A hallás, a látás és a szaglás korral járó csökkenésével együtt egy kutya könnyebben megijedhet, ez pedig indokolatlan agresszióhoz vezethet. A gyakoribb és indokolatlan ugatás is megfigyelhető a kor előrehaladtával. Ezt okozhatja a kognitív funkciók csökkenésével járó zavartság. Éjszakai nyugtalanság is gyakran előfordul idősebb kutyáknál. Ennek oka lehet a gyakori vizelési inger, vagy a fokozott reakció olyan zajokra, melyek korábban sohasem zavarták.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...