Saját KB bal
Saját KB jobb

Milyen ágy való egy idős ebnek?

Gyakran az ágy kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy hogyan tetszik nekünk, illetve, hogy mennyire illeszkedik a többi bútorunkhoz. Ez igaz a kutyaágyra is. Holott, kedvencünk fekhelye elsődlegesen nem lakásdekor, hanem ortopédiai, anatómiai funkciókat is ellátó bútordarab. Különösen igaz ez, ha kutyánk már szenior korba lépett.

Mikortól számít egy kutya időskorúnak?
Funkció a forma felett

A kutyák körében ugyanúgy előfordulnak “korral járó” betegségek, mint az embereknél. Ahogy egy idősebb embernek mások a preferenciái a kényelmes ülőhellyel vagy ággyal kapcsolatban, úgy a kutyáknak is változnak az igényeik.

Elképzelhető, hogy ami eddig kényelmes volt, az kényelmetlenebbé válik. Idős korra gyakori, hogy az izomzat gyengül, az ízületi kopások miatt csökken a kutyánk mozgástere. Nehezen kel fel, vagy éppen nehezen fekszik le. Ilyenkor érdemes lehet olyan ágy után nézni, amely kíméli az ízületeket és csökkenti a csontokra nehezedő nyomást. A latex- vagy memóriahabbal töltött matracok segíthetnek a kedvezőbb súlyelosztásban és ezáltal a pihentető alvásban.

A matrac vagy ágy magassága sem mindegy. Idősebb kutyánknak már lehet, hogy nehezére esik ki-be mászni egy magasabb ágyba, de az is lehet, hogy éppen az alacsony fekhely okoz problémát. Figyeljük meg, hogy hova telepszik le szívesen, és ha szükséges, emeljük meg a fekhelyet. Egy raklapból például könnyen készíthetünk saját magunk is emelt fekhelyet. A magas peremmel körülvett kuckó helyett a sima matrac-szerű ágyak valószínűleg kényelmesebbek lesznek.

Extra igények

Idősebb kutyák esetében előfordul, hogy inkontinencia lép fel. Ez lehet vizeletcsepegés, de akár a vizelet tartásának megszűnése is. Érdemes lehet olyan matracot választani, amely vízhatlan huzattal rendelkezik, vagy legalább mosható. Így elkerülhető, hogy az egész ágy tönkremenjen egy baleset miatt.

Mit tehetünk, ha idős kutyánk már nem szobatiszta?
Anyag

Egy idős kutyának való ágy esetében lényeges lehet még az anyagválasztás is. A fekhely készüljön olyan csúszásmentes aljjal, ami rendesen tapad a padlón. Ezzel segítve a bizonytalanabb mozgású kutyát a lefekvésben, felkelésben. Az ágy alá tehetünk stabilan tartó szőnyeget is, hogy az első, bizonytalanabb lépéseket csúszásmentes, biztonságos terepen tehesse meg a kutyánk.

Mindig figyeljük a kutyánk jelzéseit, visszajelzéseit, és ezeknek megfelelően alakítsunk pihenőhelyén.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/close-up-of-dog-relaxing-on-bed-247968/

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...