Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Hat napig csak műanyagot ürített a partról mentett tengeri teknős

A tengeri teknőst sérülten találták Ausztrália egyik partszakaszán, ahonnan egy speciális állatkórházba vitték.

A zöld tengeri teknőst a hátán fekve, mozdulatlanul találták meg egy sziklás partszakaszon. Első ránézésre nem mutatott látható életjeleket, a megtalálók mégis értesítették az állatmentőket, akik elszállították a Tarangona Wildlife állatkórházba.

Ebben az intézményben kifejezetten vadállatok, többek között tengeri teknősök gyógyításával foglalkoznak. A teknősnek hiányzott az egyik uszonya, a másikba egy chip fúródott, a páncélján pedig lyuk tátongott. A külső látható sérülésektől eltekintve jó állapotúnak tűnt és az úszással sem volt problémája.

Műanyag ürülék

A kis teknős aztán első ürüléke azonban kizárólag műanyagból állt. Nem a normális ürülék tartalmazott műanyagot, hanem maga az ürülék volt tiszta műanyag. További hat napon keresztül csak műanyag távozott a teknős szervezetéből. Mindenféle méretű, színű és összetételű. Kemény, puha, éles, sőt némelyiken még a felirat is látszódott. Sarah Male, a Tarangona állatorvosa elmondta, hogy a fészekből kikelő teknősöket annyi műanyag veszi körül, hogy táplálékként fogyasztják el.  Összesen 6 kis üvegcsét töltöttek meg a műanyagdarabokkal, melyeket részletesen kielemeztek.

Túlélte, de még hosszú az út

A teknős bekerülésekor mindössze 127 grammot nyomott. Ma már a gondos ápolásnak és rendes táplálásnak köszönhetően elérte a 400 grammos súlyt. A teljes gyógyulásig azonban még hosszú az út, az orvosok szerint akár egy évbe is telhet, míg vissza lehet engedni az óceánba.

Világszerte évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, amelynek 78 százalékát egyáltalán nem hasznosítjuk újra. Évente mintegy 8,8 millió tonna műanyag kerül az óceánokba. 700 tengeri állatot fenyeget a kihalás veszélye a műanyagok miatt belegabalyodás, szennyezés és lenyelés formájában. A tengeri teknősök 50 százalékának gyomrában található már műanyag. 2050-re a tengeri madárfajok 99 százalékának lesz a szervezetében műanyag. A Világgazdasági Fórum tanulmánya szerint 2025-re három tonna halra egy tonna műanyag jut majd, és ha minden marad a régiben, 2050-re több műanyag lesz az óceánban, mint hal.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...