Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – „Kötelezők” kezdő és újrakezdő kutyásoknak

A nyári szünet és a kötelezők kiben jobb, kiben rosszabb élményeket ébresztenek. A következőkben abszolút az előbbin van a hangsúly! Ezek a kutyás „kötelezők” ugyanis biztosan nem okoznak csalódást, sem kezdő, sem tapasztalt kutyásoknak. Sőt, saját tapasztalatból állíthatjuk, hogy akkor is érdemes őket fellapozni, ha már (többször) olvastuk.

A nyári kötelezők közül az első Tamar Geller: Kutyaszeretet című könyve. A könyv, megjelenésekor, 2010-ben, szinte forradalmi volt az erőszakmentes nevelési elveivel és a tudományos, a kutyák viselkedését alapul vevő módszerével. Ma már szerencsére sokat változott a világ, és nem igényel magyarázatot a büntetés helyett a pozitív megerősítés használata. Hogy miért soroljuk mégis a kötelezők közé? Talán azért, mert Tamar könyve érthető, olvasmányos és kézzelfogható. Ráadásul olyan jó a stílusa, hogy észre sem vesszük, és már a felénél járunk.

Ha már kutyanevelés és kiképzés, nem feledkezhetünk meg Victoria Stilwell-ről sem, akinek számos könyve és televízió műsora közül A kutyák titkos nyelve talán a kedvencünk. A világhírű kutyakiképző és viselkedés-szakértő kötete azért került be a kötelezők közé, mert olyan nyelven szól a kutyákról, amit mi, emberek is könnyen megérthetünk. Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mit árul el a kutyák farokcsóválása, vagy jobb- illetve balmancsossága, ebben a kötetben érthető válaszokra lelünk. A sok illusztráció és kép pedig segít, hogy könnyebben megértsük az apró különbségeket.

„A kutyák nem beszélik a nyelvünket, de Victoria Stilwell briliáns tolmács.” – áll a könyv borítóján Dr. Miklósi Ádám, az ELTE neves etológusának véleménye.

A harmadik kötet kissé kilóg a sorból, ugyanis Chaser története nem szigorúan a viselkedésről vagy a nevelésről szól. Legalábbis, nem hagyományos értelemben. Annyiban azonban igen, hogy Chaser, a border collie, és gazdája, a könyv szerzője, John W. Pilley, sok szempontból változtatták meg a kutyákról és a kognitív képességeikről vallottakat.

chaser
Chaser, a border collie – Kép: wikipédia

Chaser 1022 tárgy nevét tanulta meg Pilley professzorral, és olyan szavakat is tudott értelmezni, mint a határozószók. Ezzel pedig teljesen új megvilágításba került az, hogy pontosan mit is értenek meg a kutyák az emberi nyelvből, illetve milyen módon tanulnak. A számos további kutatást inspiráló páros története letehetetlen, érdekfeszítő olvasmány, melynek ott van a helye a nyári kötelezők között.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: By Pilleybianchi – I am a co-trainer of Chaser's and take pictures on her walksPreviously published: Facebook, Instagram, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112820737; Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/black-woman-caressing-dog-while-reading-book-on-bed-5255209/;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...