Saját KB bal
Saját KB jobb

Természetes szerek kullancsok ellen

A kullancsok az elmúlt években már egész éves problémát jelentenek. Az éghajlatváltozás hatására kialakult enyhe telek miatt folyamatosan védekezni kell ellenük. Bár emiatt már nem beszélhetünk kullancs szezonról, fontos tudni, hogy a kis vérszívók aktivitása az enyhe, csapadékos időszakokban megnő.

A kullancsok elleni védekezés hagyományosan kétféle módon történhet. Gyógyszeres készítményekkel, mint a tabletták, a cseppek vagy a nyakörvek, illetve gyógyszermentesen (illetve, kombinálva). Ez utóbbi kategóriába tartozik minden, ami nem gyógyszeres, és segíthet távoltartani a kullancsokat a kutyánktól. 

Fontos: A kullancsok ellen nincs 100%-ig biztos védekezési mód. Az alább felsorolt alternatívák sem azok. A kullancsok elleni védekezés megfelelő módszerével kapcsolatban forduljunk állatorvoshoz, és a kutyánk egészségi állapota, életmódunk és a lakóhelyünk kockázata alapján válasszunk számunkra megfelelő módszert. Az alábbi alternatívák nem gyógyszeresek, alkalmazhatók akár kiegészítőként gyógyszeres megoldások mellett is.

Kurkuma és kurkumaolaj

A kurkumának számos áldásos hatása van, például gyulladáscsökkentő és az ízületi gyulladás kezelésére is alkalmazható. Az erőteljes illatú fűszert sok kutya és gazdi kedveli, de a kullancsok, úgy tűnik, távol maradnak tőle. Egy vizsgálatban a kurkumaolaj hatékonyságát vetették össze a DEET (N, N-dietil-meta-toluamid; az rovarriasztó spray-k gyakori hatónayaga) hatékonyságával a kullancsok távoltartásában. A kurkumaolaj 2,5%-os vizes oldata (1% természetes emulgeátorral) hasonlóan hatékonynak bizonyult, mint a DEET. (A tanulmány IDE kattintva érhető el.)

Borostyánkő-nyakörv

A borostyán vagy borostyánkő megkövesedett gyanta. Valójában nem ásvány, hanem számos szerves vegyület elegye, amely évmilliók alatt szilárdult meg. Ezzel gyakran megőrizve a történelem előtti korok lenyomatát, például egy borostyánba zárt rovar formájában. A kullancsok ellen javasolt borostyánkő nyakörv szemei egymáshoz dörzsölődve enyhe statikus töltést generálnak, ami kellemetlenné teszi a kullancsok számára a kutyánkon való megtelepedést. A csiszolatlan borostyánból álló lánc addig használható, amíg a kövek ki nem fényesednek.

Citromos eukaliptusz illóolaj

A citrom és az eukaliptusz illata is közismerten távoltartja a kullancsokat és a szúnyogokat. A valódi citromos eukaliptusz illóolajat azonban az Amerikai Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala (EPA) és a CDC (Centre for Disease Control) is felvette a hivatalosan elismert rovarriasztók listájára. Az Eucalyptus citriodora fa (citromillatú eukaliptusz) olaja nem keverendő össze a hagyományos ausztrál eukaliptusz olajjal.

Két fontos információ az illóolajok alkalmazásáról: Az illóolajokat csak megfelelően hígított formában, külsőleg alkalmazzuk. Kerüljük a nyálkahártyák környékét, és figyeljünk, nehogy a kutyánk lenyalja magáról az olajat. Körülbelül kétóránként alkalmazzuk.

Bővebben: Aromaterápia, illóolajos masszázs – hogyan alkalmazzuk és mire figyeljünk?


Mi a gond a mesterséges hatóanyagú rovarriasztó spray-kkel?

A mesterséges rovarriasztó készítmények ugyan hatékonyak lehetnek a rovarok távoltartásában, mégis okot adnak az aggodalomra. Számos készítményben olyan vegyszerek vannak, amelyek allergiát, esetlegesen mérgezést okozhatnak. A széleskörű használat miatt pedig hatással lehetnek a környezetünkben élő rovarokra – akik, bár nem szeretjük, ha megcsípnek minket – az ökoszisztéma fontos részei.

A rovarriasztó vegyszerek a vízbe jutva ártanak a vízi élőlényeknek (ez a csomagoláson is fel van tüntetve). Ha például egy ilyen kullancsriasztó termékkel a kutyánk belecsobban egy tóba vagy patakba, azzal kárt okozhatunk az ottani élőlényeknek. Figyeljünk erre az alkalmazás során!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://animalwellnessmagazine.com/natural-tick-repellents-dogs/; https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1877959X17305708?via%3Dihub; https://www.epa.gov/insect-repellents/skin-applied-repellent-ingredients; Kép: Photo by Skyler Ewing: https://www.pexels.com/photo/dog-running-in-woods-9955497/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...