Saját KB bal
Saját KB jobb

Oxálsav – Mit érdemes tudni róla?

Az oxálsav bizonyos táplálékokban természetesen előforduló vegyület. Egészséges kutyák számára alapvetően nem okoz gondot, bizonyos esetekben mégis érdemes lehet odafigyelni rá.

Az oxálsav ugyanis megköti a szervezetben a kalciumot. Az így létrejövő kalcium-oxalát kristályok pedig a vesében felhalmozódva vesekövet képezhetnek. Normál esetben ez nem történik meg, és a kalcium-oxalát kiürül a szervezetből, de vesebeteg és vesekő-képződésre hajlamos, illetve idősebb kutyák esetében érdemes lehet odafigyelni. Ha a kutyánk diagnosztizált bármely vesét is érintő betegséggel és vesediétán van, akkor csak bizonyos mennyiségű oxálsav fogyasztása megengedett.

A kalcium és az oxálsav szoros kapcsolatának másik kóros hatása lehet a kalcium kivonódása a csontokból. Ez abban az esetben fordulhat elő, ha a kutyánk étrendje kalciumban szegény vagy túl sok oxálsavat fogyaszt a kutya. Ezért (is) mindig figyeljünk a megfelelő kalciumbevitelre! Ez rendkívül fontos számos élettani folyamat miatt, de sajnos sok kutya kalciumban szegényen táplálkozik. Érdemes évente egyszer vérképen megnézetni, hogy megfelelő-e a kutyánk kalcium szintje. Ezzel elejét vehetjük számos megbetegedésnek, például a csontritkulásnak.

A leghíresebb oxálsav forrás talán a spenót és más zöld leveles zöldségek, például a mángold vagy a cékla zöldje. Ezek az antioxidánsokban és fitotápanyagokban gazdag zöldségek számos hasznos tápanyagot tartalmaznak, ugyanakkor, magas oxaláttartalmuk miatt érdemes lehet velük óvatosan bánni. A fodros kel, a vízitorma, a fejessaláta, a rukkola és számos más zöld leveles zöldség tele van hasznos tápanyagokkal, de jelentősen alacsonyabb az oxalát tartalmuk.

A zöld leveleken kívül azonban nem az oxálsav egyetlen forrásai. Az érintett kutyák esetében, ahol oda kell figyelni a bevitelre, érdemes lehet az alábbi élelmiszereket is csak mértékkel fogyasztani:

édesburgonya, fekete bab, fehér bab, cékla, barnarizs, hajdina, földimogyoró – ide értve a mogyoróvajat is! De a kukorica, a búza és a szója is magas oxaláttartalmúak.

Mindig figyeljünk a kalciumbevitelre, különösen akkor, ha kutyánk sok oxálsavtartalmú ételt fogyaszt – például földimogyoróvaj a nasi, vagy magas gabonatartalmú tápot eszik. A kalcium természetes forrás a csontos hús (nyersen!), a tofu, a tojáshéj és az egész hal (pl. szardínia, szárított kishalak).


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: W. Jean Dodds & Diana R. Laverdue: Canine Nutrigenomics (2015.); wikpedia;  Kép: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-with-dog-near-trees-and-fence-7210441/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...