Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk a Hyalomma kullancsok ellen?

Kutyásként a kullancsok eddig sem számítottak a kedvenceink közé, de tudatos és előrelátó védekezéssel úgy érezhettük, hogy kontrollálni tudjuk a helyzetet. A klímaváltozás hatására azonban egyre több új fertőzéssel kell felvennünk a harcot. A szívférgességhez hasonlóan ezek az éghajlat melegebbre fordulásának köszönhetően jellemzően délről érkeznek hazánkba. Tavaly indult a krími-kongói vérzéses lázat terjesztő Hyalomma kullancsok feltérképezése, és a lakosság valamint a kutatók összefogásával viszonylag pontos képet kaphattunk a Hyalomma kullancs terjedéséről.

Szeptemberben adtunk hírt az első Hyalomma felbukkansáról hazánkban. Ezek az eredetileg Afrikában, Dél-Ázsiában és a Földközi-tenger partvidékén elterjedt élősködők a hazánkban honos kullancsokhoz hasonlóan vérszívással táplálkoznak, és így is terjesztik a kórokozókat. Bár egyesek már új világjárványtól tartanak, fontos tudni, hogy a kullancs eredeti élőhelyén nem a vérszívás az elsődleges ok, amiért a járvány gócpontok kialakulnak, hanem a fertőzött állatok húsának feldolgozása közben terjedő fertőzés. A Hyalomma kullancs ugyanis szarvasmarhákon és más „haszonállatokokn” is élősködik.

Dr. Jane Goodall gondolatai a COVID-19 és a zoonózis kapcsán

A Hyalomma kullancsok jelenleg még csak szórványosan fordulnak elő hazánkban, így egyelőre nincs ok a pánikra. Érdemes továbbra is észszerű keretek között védekezni nem csak a Hyalomma, hanem a többi kullancsfaj csípése ellen is. Magunkat és kétlábú családunkat elsősorban a meglévő védőoltásokkal (kullancs encephalitis ellen), illetve kullancsokat távoltartó készítményekkel, kullancsriasztóval védhetjük meg.

Mind a kutyák, mind az emberek számára elérhetőek a kullancsokat távoltartó spray-k, amelyek használata különösen a tavaszi és őszi időszakban javasolt. Fontos tudni, hogy a hazánkban honos kullancsok egész évben aktívak, de legnagyobb számban a márciustól októberig, pontosabban az éjszakai fagyoktól mentes időszakban találkozhatunk velük. Ilyenkor fokozott elővigyázatossággal viselkedjünk.

A kutyák esetében többféle védekezési módszer közül választhatunk. Léteznek rácsepegtető oldatok, gyógyszeres nyakörvek, tabletták stb. Érdemes kikérni az állatorvos tanácsát, mivel területenként eltér a kullancsok prevalenciája, és az ellenük hatásos készítmények is változhatnak, akár szezonról szezonra.

Az egyéb kiegészítő készítmények alkalmazása elsősorban a tavasztól őszig tartó időszakban lehet indokolt. Ezek esetében, különösen, ha a természetet járjuk, érdemes a növény- és állatvilágra nem káros, természetesebb megoldásokat választani. Az ultrahangos kullancsriasztók illetve gyógynövényes vagy belsőleg adható étrend kiegészítő készítmények mind támogatják a kullancsok elleni hatékonyabb védekezést. Nem érdemes azonban túlzásba esni! Ne használjunk egyszerre több gyógyszeres készítményt, és ügyeljünk a májvédelemre és az immunrendszer erősítésére is.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: pixabay.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...