Saját KB bal
Saját KB jobb

Rejtőzködő veszély: kullancs a kutyában

Bár a kullancsok egész évben fenyegetik kedvenceinket, a tavasz kiemelten aktív időszaknak számít ilyen szempontból. A vérszívó kullancsok ilyenkor nagyobb számban fordulnak elő, így fokozott figyelemre van szükség.

Míg emberben viszonylag könnyen észrevehető, ha kullancs fúródott a bőrbe, kutyák esetében ez korántsem egyszerű. Az apró vérszívók pillanatok alatt eltűnnek a bundában, így csak nagyon alapos, aprólékos átvizsgálás során akadhatunk rájuk. Legtöbbször egy kisebb dudor lehet az, ami felhívja a figyelmet a kullancs jelenlétére. Ezért ne csak a szemünkkel, de az ujjainkkal is fésüljük át a kutyánk bundáját.

A kullancsok jelenléte okozhat enyhébb tüneteket, például bőr irritációt, de sajnos gyakran csak a súlyos tünetek megjelenésekor kapunk észbe. A Lyme-kór talán az egyik legismertebb, emberre és kutyára egyaránt veszélyes bakteriális fertőzés, amelyet a Ixodes ricinus kullancs csípése terjeszt. A kutyák tünetei lehetnek láz, étvágytalanság, fájdalmas vagy duzzadt ízületek, sántaság.

Egy másik veszélyes betegség, amelyet a kullancsok terjeszthetnek a kutyákra, a babeziózis, melynek tünetei láz, levertség, gyengeség, sápadt nyálkahártya, sárgaság, sötét vizelet, ritkábban nyirokcsomó-gyulladás és remegés. Ez a betegség súlyos következményekkel járhat a kutyák egészségére nézve, és a megfelelő megelőzés rendkívül fontos.

Ha kutyánk bágyadt, nincs étvágya, esetleg lázas, akkor gyanakodhatunk akár a Lyme-kór tüneteire is. Egyértelműbben utalhat a fertőzésre a sántaság vagy a nyirokcsomók megduzzadása. Ilyen esetben forduljunk mielőbb állatorvoshoz, hogy időben megkezdődhessen kedvencünk kezelése.

Ha kullancsot találunk kedvencünkben, azt mindenképpen távolítsuk el mielőbb, szakszerű módon. Azonban, ahogy fentebb is írtuk, nem mindig vesszük észre az élősködőt, ezért érdemes a megelőzésre fektetni a hangsúlyt.

Ma már kaphatók olyan készítmények, amelyek úgynevezett távoltartó hatásuk révén nem engedik, hogy a kullancs megcsípje kedvencünket, így a fertőzésnek sem ad helyet. A Foresto® gyógyszeres nyakörv képes távoltartani és elpusztítani a kullancsokat, így csökkentve az általuk terjesztett betegségek kockázatát, köztük a veszélyes babéziózist is. A Foresto® ráadásul akár 8 hónapon keresztül nem csak a kullancsok, de a bolhák ellen is képes védelmet nyújtani.


(X) Támogatott tartalom – PM-HU-22-0091
A Foresto® nyakörv használata előtt olvassa el a mellékelt tájékoztatót és kérje ki állatorvosa tanácsát.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
A Foresto, az Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: Photo by Meruyert Gonullu from Pexels: https://www.pexels.com/photo/happy-woman-lying-on-sofa-with-cute-purebred-dog-6589020/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...