Saját KB bal
Saját KB jobb

A szürke hályog tünetei, kialakulása, és mit tehetünk ellene?

A szürke hályog progresszív, látáskárosodással járó betegség, amely jellemzően az idős kutyáknál alakul ki. Ez azonban nem feltétlenül igaz, vannak ugyanis betegségek, fennálló állapotok, melyek előidézhetik a betegség kifejlődését.

Miért alakul ki szürke hályog?

A szürke hályog hátterében állhatnak genetikai okok, bizonyos fajták hajlamosabbak a betegség kialakulására, mint mások. Ezen felül a leggyakoribb ok az öregség, amelynek mondhatni, természetes velejárója bizonyos betegségek megjelenése. A szürke hályog esetében azonban az előbbieken kívül olyan kockázati tényezők is szerepet játszanak, amelyek odafigyeléssel megelőzhetők vagy kordában tarthatók. Ezek a cukorbetegség, a hipokalcémia és az áramütések.

A cukorbetegség dignózisa és kezelése is állatorvosi felügyeletet igényel. Fontos tudni azonban, hogy a túlsúly, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód mind hozzájárulhatnak a kialakulásához. Ezért nekünk, gazdiknak is felelősségünk ezeket megelőzni.

A hipokalcémia, azaz az alacsony kalciumszint gyakori táplálkozásból adódó probléma. A kutyák kalciumigénye magasabb, mint a miénk, amit az otthon összeállított menük esetében, illetve fokozott terhelés során pótolni kell. Az állatorvos segíthet a kalciumszint megállapításában és kálciumpótló készítményt is javasolhat.

Az elektromos áramütés gyakran a villanypásztorok és elektromos nyakörvek használatából ered. Ezeket nem csak egészségvédelmi szempontból érdemes kerülni.

Mik a tünetek? Mikor forduljunk orvoshoz?

Az első tünetek a látás romlásával együtt jelennek meg. Először azt vehetjük észre, hogy kutyánk erős fényben nem lát jól, esetleg a szürkület okoz neki gondot. Otthoni körülmények között valószínűleg nem vesszük észre a látásromlást, de labdázás, kergetőzés során feltűnhet, hogy nem találja a labdát, nem veszi észre az akadályokat.

A szemlencse elszíneződése, homályossá válása szintén intő jel. Ezt bizonyos fényviszonyok között könnyen észrevehetjük, kicsit oldalról nézve a kutyánk szemét.

Fontos, hogy a szürke hályog progresszív betegség, azaz kezelés hiányában teljesen kifejlődik, és a kutya vakságához vezet. Ezért mielőbb forduljunk orvoshoz!

Milyen kezelési módok léteznek? Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

A szürke hályog kezelése műtéttel lehetséges. A műtét önmagában kockázatos lehet, különösen idős kutyáknál, ezért az állatorvos körültekintően kivizsgálja a kutyust, mielőtt ezt a kezelési módot javasolja. A műtét utáni lábadozási időszak több hétig tart, ez alatt a kutyus gyógyszeres kezelése szükséges.

Azoknak a kutyáknak, akiknek nem opció a műtét, sajnos szembe kell nézni a fokozódó látásromlással, amely vaksághoz vezet. Ebben az esetben érdemes lehet elkezdeni a kommunikációs tréninget, amely során a kutyánkkal a látás hiányára felkészülve tanulunk meg kommunikálni. Illetve olyan segédeszközök beszerzése, amelyek segítenek a látás hiányának kompenzálásában. Ilyen például az angyalkák glóriájára emlékeztető keret látássérült kutyáknak.

A megelőzés érdekében fontos, hogy figyeljünk a betegség kialakulásának esélyét növelő tényezők minimalizálására. Figyeljünk kutyánk táplálására (kalcium és vércukor), illetve már a korai tünetek megjelenésekor forduljunk állatorvoshoz!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.petmd.com/dog/conditions/eyes/c_dg_retinal_degeneration; Kép: Photo by Matej from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...