Elhunyt Betty White, az örök „dogmom”

A kutyás közösség is szomorúan vette tudomásul, hogy 99 éves korában elhunyt Betty White amerikai színésznő, az örök „dogmom”. Több kutyás fórumon is szívhezszóló megemlékezéseket olvashattunk a színésznőről.

betty white és Bo
Betty White és Bo – Forrás: Michelle Obama/Instagram

Még a volt First Lady, Michelle Obama is kiposztolt egy képet, melyen Betty White a Fehérház egykori kutyusával, Bo-val látható. A kép alatt az alábbiakat olvashatjuk a karizmatikus Michelle tollából:

Betty White falakat döntött le, nem törődött az elvárásokkal, szolgálta a hazáját és mindannyiunkat megnevettetett. Szerette az állatokat és kiállt értük, és Bo imádott vele lenni. […] Tudom, hogy Bo már alig várja, hogy találkozzon vele a Mennyben.”
(Az Obama család kutyája, Bo, 2021. májusában halt meg.) 

Az itthon talán kevésbé ismert televíziós komika valódi amerikai idol, egy igazi sztár, akinek fényes csillaga az amerikai kultúra része. A leghosszabb televíziós karriernek járó Guinness világrekord tulajdonosa. Az Emmy-díjas színésznő azonban több fronton sem élte az amerikai álmot, azaz a társadalom által elé állított szerepet. Bár háromszor is férjhez ment, nem szült gyermeket. Ez különösen bátor lépés egy olyan társadalomban, ahol mind a mai napig rosszindulatú bírálattal és kemény kritikákkal kell szembenéznie azoknak a nőknek, akik a gyermektelenséget válsztják.

Betty White tudatosan választotta ezt az utat, és úgy nyilatkozott, hogy „sosem bánta meg”. Harmadik férjének, akivel húsz évig, annak haláláig élt együtt, három gyermekével szívesen töltött időt, de az életét a munkája, a társadalmi aktivizmus és az állatok töltötték ki. Volt olyan időszak az életében, amikor egyszerre 26 kutyája volt.

Gyermekkora óta kötődött az állatokhoz és a természethez. Sokat kempingeztek a családjával. Ekkor határozta el, hogy a természet és az állatok védelmének szenteli az életét. Akkoriban azonban nőket még nem vették fel a természetvédelmi őrök (forest ranger) közé, így nem léphetett erre a pályára. Elkötelezettsége azonban nem csökkent, és amikor megtehette, kiállt a természetvédelem és az állatok mellett. Ennek egyik elismeréseként 88 éves korában tiszteletbeli Forest Ranger-ré választották.

Betty White 2021. december 31-én, két héttel 100. születésnapja előtt hunyt el.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.newsweek.com/betty-white-had-26-dogs-no-kids-other-facts-about-icon-1664769;  Kép: https://www.instagram.com/p/CYK0-1wr0kP/;  Indexkép: Youtube/The Orvis Company 
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...