Saját KB bal
Saját KB jobb

Minden második kutya halálát ez okozza – gyógyítható, ha időben felismerik

Az állatorvosok szerint egyre több kutya halálát okozza a rák. Az ebeknél ugyanúgy előfordul bőr, emlő, bél, máj, hasnyálmirigy, szájüregi, vagy végbéldaganat, mint az embereknél. A gyógyítás költségei a félmilliót is elérhetik. A hírado.hu-nak állatorvosok és gazdik nyilatkoztak tapasztalataikról.

Az állatorvosok szerint egyre több kutya halálát okozza a rák. Az ebeknél ugyanúgy előfordul bőr, emlő, bél, máj, hasnyálmirigy, szájüregi, vagy végbéldaganat, mint az embereknél. A gyógyítás költségei a félmilliót is elérhetik. Magyarországon 1 millió 700 ezer kutya élhet, és egyre több eb halálát okozzák daganatos megbetegedések. A nemzetközi statisztikák szerint minden negyedik macska, vagy kutya elhullását a rák okozza. Tízéves kor felett pedig minden második eb daganat miatt pusztul el.

Béldaganat miatt múlt ki Negró. 14 éves német juhászkutya volt. Először csak kedvtelen és étvágytalan volt, amit öreg korának tulajdonítottam, de amikor észrevettem, hogy napok óta nincs széklete, elkezdtem aggódni. Tudtam, hogy itt nagyobb baj lehet – mesélte a hirado.hu-nak Juli, Negró gazdája.

Az állatorvos lázat mért nála, kipucolta a végbélnyílás melletti mirigyeket is, majd beöntést adott neki, ennek ellenére Negró állapota nem javult. Néhány héttel később az orvos megismételte a korábbi folyamatot, de ekkor már a duzzanat is tapintható volt a hasában.

Teljesen megváltozott a viselkedése, a korábban aktív Negró egyre kevésbé volt aktív. Már nem szaladgált, nem figyelt és alig ugatott. Az állapota rohamosan romlott, a végén szinte már fel sem állt, csak a fejét tudta megemelni. Szinte már nem is evett, csak amit sikerült a szájába tömni – mondta Juli.

A kutyák felét a rák viszi el

Európában a kutyák fele szenved valamilyen daganatos megbetegedésben – mondta Stefan Siman egy kutatásra hivatkozva. Az állatterapeuta szerint több a rákos megbetegedés, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Véleménye szerint ennek oka ugyanaz, mint az embereknél, azaz a táplálkozás, a környezetszennyezés. Fehér, rövid szőrű kutyák esetében a napfény, vagy például a cigarettázó gazdi is lehet befolyásoló tényező. „Az elmúlt évtizedben a kutyatáp-biznisz nagyot robbant, és sokszor nagyon rossz minőségű a táp, ami ellenőrizhetetlen, rákkeltő alapanyagokat tartalmazhat” – nyilatkozta.

Vannak kutyafajtához köthető daganatok

Vannak olyan fajta kutyák, amelyek különösen érzékenyek bizonyos daganatos megbetegedésekre. Például a boxerek esetében gyakrabban jelentkezik bőrdaganat, a német juhászoknál epedaganat, míg a nagy testű ebeknél csontdaganat – közölte Stefan Siman. Az állatterapeuta arról is beszélt, hogy a szuka kutyáknál a daganatos megbetegedések nagy részét az emlőrák teszi ki, ami elkerülhető lenne, ha a gazdik ivartalanítanák kedvencüket.


Magyarországon senkinek sem dolga, hogy statisztikát vezessen az állatok betegségeiről, kivéve, ha olyan fertőző betegségről van szó, amiről törvény rendelkezik, hogy jelenteni kell az Állategészségügyi Hatóság felé – mondta a hirado.hu-nak Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára. Azt körülbelül tudják, hogy mennyi kutya él hazánkban, de ez sem pontos adat. Sok kutyát visznek ki külföldre, sok eb nem kapta meg a chipet, holott kötelező lenne, de azoknál a kutyusoknál, akiknek megvan a chipjük, ott sem lehet tudni, hogy azóta élnek-e vagy halnak-e.


A fajtatiszta kutyáknál gyakoribb a rák

A daganatos betegségek száma emelkedik. A kutyák jobb körülmények között, egyre tovább élnek, s idősebb korban már gyakrabban fordul elő a rák. A lakásban, dohányzó gazdi mellett élő kutyák fokozottan ki vannak téve a daganatos megbetegedéseknek, továbbá az ebek a kipufogók magasságából nagyobb adagban kapják a szennyezett anyagokat is.

A fajtatiszta kutyák esetében gyakoribbak a daganatos megbetegedések, mint a keverék kutyusuknál, így például golden retrieverek vagy labradorok esetében a hízósejtes daganat gyakori – mondta a hirado.hu-nak Dr. Lévai Péter, állatorvos.


Fotó: safebee.com

A kutyákra is érvényes az, ami az emberekre, azaz, ha idejében felismerik, akkor nagyobb eséllyel gyógyítható a betegség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy minden olyan dolog, ami szokatlan a kutya viselkedésében, érdemes jelnek tekinteni. Ha kedvetlenebb, ha többet, vagy kevesebbet iszik, ha többet pisil, vagy csökken az étvágya, ez mind-mind jel lehet és érdemes felkeresni egy állatorvost.

A nagytestű kutyák esetében 6 éves kor felett, míg a kistestűeknél 8 éves kor felett érdemes évente szűrővizsgálatra vinni kedvencünket. A daganatok csakúgy, mint az embernél a kutyák esetében is hosszú idő alatt fejlődnek ki, így az éves szűrővizsgálatok által többségében még idejében kiszűrhetőek.

Műtét, sugárterápia, kemoterápia

Ha kiderül, hogy daganat van a kutyában, a kezelés alapvetően ugyanúgy működik, mint az embernél. „A legjobb módszer a műtét, amennyiben kivehető a daganat, de ugyanúgy használunk kemoterápiát is sugárkezelést is. A kemoterápia alatt jelentkezhetnek mellékhatások, így például bizonyos fajtáknál intenzív szőrhullás tapasztalható, például az uszkároknál, vagy az orosz fekete terriereknél” – mondta a Lőrinci Állatorvosi Rendelő vezetője.

Félmillióba is kerülhet a gyógykezelés

A kezelés 40-50 ezer forintról indul, de lehet akár félmillió forintnál is több, attól függ, hogy milyen beavatkozásokra van szükség.

A daganatos megbetegedés összességében az egyik legjobban gyógyítható betegségtípus. Száz rákos kutyából többet tudunk meggyógyítani, mint például szívbetegből – hangsúlyozta az állatorvos, aki azt is elmondta, hogy tapasztalatai szerint a kemoterápiát jobban viseli az állat, mint az ember. Ennek oka, hogy az ebek kisebb adagban kapják a gyógyszert, hogy a gyógyulás közben jól érezzék magukat – közölt Dr. Lévai Péter a hirado.hu-val.

Forrás: hirado.hu

 

 

 

(kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...