Hasznos segítők a konyhai munkában
Nem mindenki szeret főzni, ami nem csoda, hiszen fáradságos tevékenység. Viszont a házilag elkészített ételek íze, zamata, illata semmivel sem helyettesíthető vagy pótolható. Miért? Mert az egyéni ízlésvilág is szerepet kap benne.
Főzni nem muszáj, de érdemes
A konyhai munka összetett feladat, mely egymásra épülő lépésekből áll. A gyakorlott háziasszonyok már jól tudják ezt. Ezért ennek megfelelően alakítják ki azt a szokásrendet, ami alapján hozzálátnak a napi teendőik elvégzéséhez. Ha te még “új” vagy ebben, akkor kezdőként számtalan apróbb vagy nagyobb akadállyal szembesülsz a főzés során. De ne aggódj, idővel te is belejössz és mondhatni “főzésről-főzésre” rutinosabb leszel.
Joggal kérdezed, hogy miért is kellene neked is főzni, amikor annyi étterem, bisztró, pizzéria van ott, ahol laksz? Ha akarod, minden nap más helyről rendelheted meg a meleg ételeket… Igazad van. Megrendelheted. De gondolj bele: egy idő után azt éreznéd, hogy hiányzik valami… Valami, ami a gyermekkor ízeit idézi fel. Hiányzik anyukád csirkepörköltje, a nagymama tyúkhúslevese, a nagynénéd zserbója… Az otthon sajátos, csak a családotokra jellemző ízei.
Ahogy hiányzik az a biztonságérzet is, amit az alapanyagok származásának ismerete ad. Ha te főzöl, akkor te választod ki a hozzávalókat. Te vagy az, aki ragaszkodik a magyar termelők termékeihez, Te vagy az, aki alaposan megmosod a gyümölcsöket és a zöldségeket felhasználás előtt. Így tudod, hogy az asztalra kerülő étel minden, számodra fontos szempontnak megfelel.
Alakítsd ki a saját konyhádat!
Ahhoz, hogy remekelni tudj a konyhában, első lépésként be kell szerezned az alapfelszereltséghez kellő eszközöket. Tálak, lábasok, fazekak, kukta, sütőtál, tepsi, evőeszközök, tányérok, konyhai kések, ollók, csipeszek, vágódeszkák – felsorolni és megjegyezni is nehéz, mi minden kellhet.
Valami mindig kimarad
Lelkesen belevágsz: minden eszközzel felszerelted a konyhádat, kiválasztottad a receptet, amit elkészítesz, összeírtad a bevásárlólistát, végigtörted magad a piaci forgatagon. Hazaérve szusszanásnyi idő után pedig hozzálátsz a főzéshez. Azaz csak látnál, mert ráébredsz: elfelejtkeztél valamiről.
Ott tornyosulnak előtted a hámozásra váró zöldségek, te pedig ott állsz a kezedben egy 20 centi pengehosszúságú szakácskéssel. Szeletelésre ugyan kiváló, de a hámozás igencsak bajos és balesetveszélyes művelet lenne vele.
Ide minőségi zöldségtisztító és zöldséghámozó kés kell! Ezek azok a sokszor feledésbe merült eszközök, amelyek kényelmessé, praktikussá teszik a zöldségek előkészítését. Ergonomikus kialakításuknak köszönhetően “kézre állnak”, a hámozandó felületre optimálisan illeszkedve pedig biztonságosak. Forgópengés változatban is elérhetőek. Léteznek burgonya-, zöldség- és univerzális hámozók, ahogy narancshámozó is.
Érdemes körülnézni az Extrametál.hu kínálatában, itt mindenféle konyhai vágóeszköz, kiegészítő beszerezhető!
(x)