Saját KB bal
Saját KB jobb

A vas természetes forrásai

A vas fontos nyomelem, nélkülözhetetlen a vérképzésben. A vas a hemoglobin előállításának egyik alapanyaga. A hemoglobin gondoskodik a vérben az oxigén szállításáról, ezért rendkívül fontos a szervek vérellátásához. Megfelelő hemoglobin mennyiség nélkül vashiányos vérszegénység (anaemia) alakulhat ki. Ennek következtében csökkenhet a szervek és szövetek vérellátása, mely gyengeséghez, szívproblémákhoz vezethet.

A vashiány leggyakoribb oka a nem megfelelő vasbevitel (de állhat a háttérben felszívódási zavar vagy egyéb vitaminhiány is!). Súlyos betegségből lábadozva előfordulhat ideiglenesen is.

A vasat a szervezet csak külső forrásból (táplálék) tudja felvenni, ezért fontos az utánpótlás. Erről kiegyensúlyozott táplálással gondoskodhatunk. Illetve, ha természetes, vasban gazdag élelmiszereket etetünk. Súlyos vashiány esetén állatorvosi tanácsra étrend kiegészítők formájában is adhatunk vasat, de mivel ezt a nyomelemet túl lehet adagolni, az adagolást és az étrendet beszéljük meg az állatorvossal.

A vas természetes forrásai

Az emberi és állati szervezetben a legnagyobb vasraktár a májban található, így egyértelműen a máj etetése révén tudjuk könnyedén pótolni a vasat. A csirke, kacsa, marha mája nyersen is adható a kutyának, sertésmájat azonban nem szabad nyersen etetni!!! A tőkehalmáj szintén remek és ízletes vasforrás, a tengerek szennyezettsége miatt azonban sajnos nehézfémekkel is súlyosan szennyezett lehet, ezért inkább kerüljük.

A vas növényi forrásokból is pótolható. Érdekes, hogy a természetben a vörös és a zöld növények tartalmaznak sok vasat. Ez a két szín a vér színe (a hemoglobin hem csoportjai zöld színűek), így könnyű megjegyeznünk a természetes vasforrásokat.

Vörös

A vörös színű növények, így a cékla, a görögdinnye, a paradicsom és a vöröslencse is gazdag vasban, ezek közül a paradicsom nem ajánlott kutyáknak, de a többit mértékkel adhatjuk akár a táp mellé is. A cékla különösen ajánlott, hiszen rostokban gazdag, kalóriában szegény, és a kutyák általában nyersen és főzve/párolva is szívesen fogyasztják. A görögdinnye elsősorban nyáron egészséges és lédús nasi, de vigyázzunk a magas cukortartalma miatt.

Bővebben:

Adhatok céklát a kutyámnak?

Ehet a kutyám görögdinnyét?

Zöld

A zöldleveles növények, így a petrezselyem, a spenót, a zöldborsó és a szójabab (kutyáknak tofu formájában) is kiváló forrásai a vasnak, de ne feledkezzünk meg a kelfélékről sem. A brokkoli, a kelbimbó és a kellevél is remek választás. Ezek közül a spenóttal érdemes óvatosan bánni, mert folsavtartalma miatt kalciumot von el, így csak mértékkel, és megfelelő kalciumpótlással adjuk a kutyánknak. A brokkoli nyersen és főzve is adható, számos egyéb hasznos nyomelem és vitamin forrása, édeskés íze miatt pedig szívesen eszik a kutyák. Előnye még, hogy a többi kelféléhez képest kevésbé okoz puffadást.

Tipp: A vitamintartalom megőrzése érdekében ne főzzük túl a brokkolit! Szedjük rózsáira, tegyük egy tálba és öntsük nyakon forró vízzel. Lefedve hagyjuk állni 5-10 percig, vagy akár addig, amíg a víz ki nem hűl. Így enyhén megpuhul, de még nem veszíti el zöld színét – és vitamintartalmának nagy részét sem.


Minden új élelmiszert fokozatosan, csak kis mennyiségben vezessünk be a kutyánk étrendjébe. Kérjük ki állatorvos vagy dietetikus tanácsát, mielőtt változtatnánk az étrenden!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vcahospitals.com/know-your-pet/anemia-in-dogs;
Kép: Photo by Helena Lopes from Pexels;
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...