Saját KB bal
Saját KB jobb
pixabay

Hiába ígérték, nem szőrmementesek Budapest karácsonyi vásárai

Szőrmementességet ígértek az idei fővárosi karácsonyi vásárokon, ez azonban a gyakorlatban nem valósult meg.

Budapest polgármestere saját Facebook oldalán közölte a hírt korábban, hogy a Fővárosi Önkormányzat karácsonyi vásárai idén szőrmementesek lesznek. A Magyar Szőrmellenes Liga még tavaly indította el azt a petícióját, melyben arra kérték a főváros vezetését, hogy az adventi és karácsonyi vásárokon ne lehessen állati eredetű szőrmetermékeket árusítani.

Tavaly a veszélyhelyzet miatt elmaradta a vásárok, de a polgármester ígéretet tett, hogy a jövőben mindent megtesznek azért, hogy megvalósuljon a szőrmementes vásározás.

Az idei adventi vásárok elmaradnak, de a főpolgármester a veszélyhelyzetet követően a lehető leghamarabb a Közgyűlés elé terjeszti, hogy a Fővárosi Önkormányzat a továbbiakban ne adjon közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához (ide nem értve a háziasított állatok bőréből készített termékeket, azok szőrzettartalmától függetlenül); illetve vagyonának hasznosítása során az ilyen célú hasznosítást kizárja.  Karácsony Gergely/FB  2020. november 27.

A szőrmementesség valójában nem vonatkozik minden szőrmére

A Magyar Szőrmellenes Liga novemberben tette közzé közösségi oldalán a hírt, hogy az idei vásárokon végre megvalósul a szőrmementesség, melyet meg is köszönt a fővárosi önkormányzatnak.

2021-ben előszőr nem lesz állati származású szőrme árusítva a Budapesti Karácsonyi Vásárban!!!Ma nyílik meg Budapest leghíresebb karácsonyi vására a Vörösmarty téren. Ne feledjük, hogy a szőrmeipar közvetlen szerepet játszik a COVID-19 járvány terjesztésében, a prémfarmokon keresztül. Köszönjük Budapest főpolgármesterének, Karácsony Gergely és Szabó Rebeka állatvédelmi biztosnak, hogy foglalkoztak a szőrmefarmokon szenvedő állatok sorsával, és ezzel elősegítik a prémtenyésztés beszüntetését. Magyar Szőrmellenes Liga/ FB , 2021. november.

A bejelentést később Szabó Rebeka fővárosi állatvédelmi megbízott egy hozzászólásban egészítette ki, miszerint az irha árusítása nem lesz tilos. Hozzászólásában kifejtette, hogy a hagyományosan táplálékállatként is tenyésztett fajok bőrét vagy irháját (pl. marha, birka) lehet árusítani, de olyan állatét nem, amit a szőrméje miatt tenyésztenek.

A teljes szőrmementesség tehát az ígéretek ellenére nem is valósult meg, a vásárokon továbbra is sok szőrmét és bőrből készült készárut kínálnak az árusok, melyet szerkesztőségünk tagjai is tapasztaltak a hétvége során.

Fotó: kutyabarat.hu
Fotó: kutyabarat.hu
Fotó: kuyabarat.hu

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: FB

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...