Saját KB bal
Saját KB jobb

Választás – mennyire fontos a kutyánk életében a szabad döntés?

A modern városi kutya életében szinte minden választás a gazdira hárul. Nem olyan régen a kutyák a falvakban, városokban még szabadon kószálhattak, kedvükre szaglászhattak és kóborolhattak. Lehetőségük volt egy kis vadászatra, gyűjtögetésre és barátkozásra, szerelmi életre is.

A mostani kutyatartási kultúra ezzel a szabadsággal már nem ruházza fel a kutyákat. Mi, gazdik, döntünk helyettük mindenben. Mit egyen, mikor egyen, mennyit egyen. Mikor végezheti el a dolgát és hol. Merre és mennyit sétál, mozog. Mennyit találkozhat a fajtársaival. Milyen testmozgás, milyen program, milyen inger adatik meg neki. Ez, és gyakorlatilag minden más is bekerült a gazdi felelősségi körébe.

Igyekszünk, hogy a legjobbat kapja, hogy biztonságban és egészségesen élje az életét. De közben teljesen megfosztjuk a választás jogától. Ha pedig unalmában megrág valamit, esetleg ugat, vagy elszökik – netán hosszabban szeretne szaglászni, mint amennyi időt mi a sétára szánunk… „problémás” vagy „rossz” kutyának bélyegezzük.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy mit tehetünk gazdiként, hogy kutyánk életében visszaadjuk a választás lehetőségét.

Nem kell drasztikus dolgokra gondolnunk. Természetesen továbbra is első a kutyánk egészsége, biztonsága és a többi embertársunk és más kutyák egészsége, jóléte és biztonsága. Ugyanakkor, nem feledkezhetünk meg a kutyánk mentális egészségéről sem, amelyhez pedig hozzájárul, ha bizonyos mértékben a választás lehetősége az ő mancsába kerül.

Egy 2012-es kutatás szerint a választás lehetősége csökkenti a stresszt a fogságban tartott társállatok körében, míg egy 2019-es kutatásban a megkérdezett kutyás szakértők 92%-a volt azon a véleményen, hogy az enrichment* hozzájárul a kutyák rezilienciájának (stressztűrés, megküzdés) fejlődéséhez.

A fentiekből következik, hogy számos, általunk „viselkedésproblémának” titulált ösztönös kutyaviselkedés levezethető, átterelhető biztonságos és kontrollálható körülmények közé.

Ha kutyánk például folyamatosan ás a kertben és ezzel tönkreteszi a nagy gonddal ápolt pázsitot, nem a tiltás, a kennelbe zárás és az elektromos nyakörv a megoldás. A kutyák természetes ösztöne az ásás, ezért jobb, ha lehetőséget teremtünk számára, hogy általunk felügyelt környezetben vezesse le. Kialakíthatunk a kertben egy részt, amely az ő ásóterülete lehet, és ide alkalmasint ízes-szagos meglepetéseket rejthetünk a föld alá. De számos olyan módszer van, amellyel egy adott ösztönös viselkedést „jó vágányra” terelhetünk. Érdemes az enrichment területén jártas trénerekkel konzultálni, esetleg az interneten segítséget keresni a számtalan kreatív játékot és trükköt bemutató videó és írás között.

De nem kell messzire mennünk, csak egy kicsit belehelyezkedni a kutyánk helyzetébe. Naponta kétszer fél – egy óra séta, és a fennmaradó időben pedig csendes fegyelem? Nekünk is unalmas lenne.

Vigyünk változatosságot az életébe és adjuk a kezébe a választás szabadságát. Például:

VÁLTOZATOSSÁG: variáljuk a séták útvonalát, tempóját, hosszát. Hagyjuk, hogy kutyánk is dönthessen, merre menjünk. Kiránduljunk a természetben, hagyjuk, hogy kedvére szaglásszon és a maga tempójában, módján fedezze fel a világot. (Természetesen mások és az erdő élőlényeinek biztonságát szem előtt tartva – hiszen egyik lény szabadsága sem veszélyeztetheti egy másik biztonságát!)

VÁLASZTÁS: ajánljunk fel két választást, ha ételről, jutalomról van szó. A kutyák hamar megértik, hogy a döntés a kezükben van és átlátják, hogy két dolog közül nekik kell választani. Ha már értik, akkor választhatnak a játékok közül is, stb.

Fontos, hogy ne árasszuk el rögtön a kutyánkat a választás terhével. Fokozatosan haladjunk, és figyeljünk, hogy mi az, ami még komfortos neki, és mi az, ami már stresszes. A kutyáknak a rutin ad biztonságot, ezért figyeljünk rá, hogy a megszokott dolgain ne változtassunk feleslegesen.


* a kutyáink életének gazdagítása, teljesebbé tétele, az ösztöneik biztonságos formában történő kiélésének biztosítása.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás:
Can choice help build resilience in dogs? – Richens-Smith, 2019.
Environmental enrichment with an emphasis on choice – McKennan, 2012.
BindisBucketList.com
Kép: Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...