Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívférgesség és a macskák – Ne feledkezzünk meg a cicákról sem!

Felelős gazdiként tudjuk, hogy az elmúlt évek során hazánkban is valós veszéllyé nőtte ki magát a szívférgesség. Szerencsére egyre többen látogatnak el az állatorvosi rendelőkbe szűrésre, és gondoskodnak kutyájuk szívférgesség elleni védelméről. De mi a helyzet a macskák esetében? A cicák is ki vannak téve a megfertőződés veszélyének? Mit tehetünk, hogy megóvjuk kedvencünket a fertőzéstől?

Mit tehetünk a szívférgesség megelőzése érdekében kutyásként?

 

Macskák esetében a szívférgesség ugyanúgy terjed, mint a kutyák körében: a fertőzést terjesztő szúnyog csípése által. Elég egyetlen szúnyogcsípés, hogy a kórokozó Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárva, bejusson cicánk szervezetébe és megbetegítse őt, de minél több szúnyog csípi meg a cicát, annál nagyobb a fertőzés kockázata. Mivel a kinti macskák nagyobb eséllyel találkoznak szúnyoggal, így az ő esetükben nagyobb a kockázat, de benti tartás esetén sem zárható ki teljesen a szúnyogokkal való érintkezés lehetősége.

A macskák szívférgessége egy speciális betegség, amelynek nincsenek nagyon indikatív tünetei, összetéveszthető más betegséggel. A szívféreg megtámadhatja a tüdőt, a szívet és az érrendszert is. Sajnos az is előfordul, hogy a macskák hirtelen meghalnak.

A fertőzött macskák kezelése problémás lehet és bizonytalan végeredménnyel járhat.

Ezért lényeges, hogy cicáinkról se feledkezzünk meg, és – kutyáinkhoz hasonlóan – védjük őket is a szívférgesség ellen!

A védekezést érdemes mielőbb, már kölyökkorban elkezdeni. A havi rendszerességgel alkalmazandó kezelés részleteiről kérjen mielőbbi tájékoztatást állatorvosától!

Állatorvos kereső (elanco.com)

(X) Támogatott tartalom.
Az alkalmazás előtt olvassuk el a mellékelt tájékoztatót és tartsuk be a benne foglaltakat.
Az adatok megfelelnek a termék tulajdonságainak összefoglalójában (SPC) leírtaknak.
PM-HU-21-0186
Elanco és az átlós sáv védjegyek, melyek az Elanco vagy leányvállalatainak birtokában vannak.
Kép: medium:after_download_modal.copy_text.photo: https://www.pexels.com/photo/photography-of-white-cat-1366996/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...