Saját KB bal
Saját KB jobb

Szívférgesség – Csak egy szúnyogcsípés!

szívférgesség

Veszélyes vérszívók

A kullancsok elleni védekezés szerencsére már minden felelős gazdinál rutinnak számít. Tudjuk, hogy nem csak erdei séta, hanem egy egyszerű kerti szaglászás során is kerülhet kullancs a kutyánkra. A kullancsokat, gondolatban, a félelmetes, halálos kórokozókkal kapcsoljuk össze, ezért mindent megtennénk, hogy távol tartsuk őket a kutyáinktól.

A vérszívó rovarok közül azonban nem a kullancs az egyetlen potenciális veszélyforrás. A régebben csak a mediterrán országokban fertőző szívférgesség hazánkban is terjed. Ami nekünk csak egy szúnyogcsípés, az a kutyánkra nézve halálos veszélyt jelenthet.

Beszéljünk a szívférgességről!

Sokan nem tudják, hogy már egyetlen csípés is halálos lehet. Mindössze ennyi elég ahhoz, hogy a szívféreg lárvája a kutyánk vérébe kerüljön, majd akár harminc centiméter hosszú féreggé fejlődjön.

A fertőzéstől számított 6-7 hónapban az állat tünetmentes lehet. Amint azonban a parazita eléri a megfelelő méretet, kedvencünkön először a fáradékonyság tüneteit vehetjük észre. Majd keringési, légzőszervi és szívpanaszok léphetnek fel, amelyet a szívben és az érrendszerben elszaporodott férgek okozhatnak. Amennyiben bebizonyosodik a szívféreg jelenléte, hosszadalmas és költséges gyógykezelés várhat ránk, amely nem biztos, hogy az állat gyógyulását hozza.

szívférgesség

Mit tehetünk?

A nyári szezonban nem feledkezhetünk meg a szúnyogok elleni védekezésről sem. Fontos lenne, hogy a kullancsok elleni védekezés esetében alkalmazott körültekintéssel óvjuk kedvenceinket. Szerencsére, ez nem feltétlenül igényel extra odafigyelést. Az Advantix® Spot-on rácsepegtető oldat alkalmazásával mindkét vérszívó rovar ellen védhetjük kutyánkat. A havi rendszerességgel végzett kezelés nemcsak a kullancsok, hanem a bolhák, az igazi és lepkeszúnyogok, a szuronyos istállólégy valamint a szőrtetvek ellen is hatékony lehet.

szívférgesség
(X)
Forrás: Bayer Animal Health; Képek: pexels.
L.HU.MKT.AH.11.05.2020.0828
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...