Saját KB bal
Saját KB jobb

A citrom és a kutyák – vajon a C-vitaminban gazdag citrusféle egészséges a kutyáknak is?

Vannak olyan ételek, amelyeket a kutyák nagy ívben kerülnek, és sok esetben a citrom is ezek közé tartozik. Vannak azonban olyan ebek, akik egyszerűen imádják a savanykás-illatos citrusféléket. Akkor ez azt jelenti, hogy adhatjuk nekik nyugodtan?

Nem egészen. A kutyák nem az alapján választják meg, hogy mit esznek szívesen, hogy az ténylegesen egészséges is nekik. Ha így lenne, akkor ösztönösen elkerülnék a mérgeket, nem innának fagyállót és a csokitól is távol tartanák magukat. A kutyák az ember által érzékelt ízek többségét érzik, és hozzánk hasonlóan, az édeset kedvelik, míg a keserűt legtöbbször nem. A savanykás ízek, így a citrom és általában a citrusfélék, az egyik kutyának ízlenek, míg a másiknak nem.

A citrom az egyik legegészségesebb gyümölcs, amely gazdag antioxidánsokban és C-vitaminban. Jót tesz a bőrünknek, a hajunknak és az immunrendszerünknek, de egyáltalán nem tesz jót a kutyánknak!

A citromban található citromsav ugyanis felboríthatja a kutya emésztőrendszerét, hasmenést és hányást is okozhat. A citrusfélék, különösen a citrom, a lime és a grapefruit fogyasztása pedig azért sem egészséges, mert az ezekben található illóolajok lenyelve vagy a nyálkahártyákra kerülve mérgezést okozhatnak.

A citromlé, a limonádé, a citromos sör és a citromos fagyi sem kifejezetten tesznek jót a kutyáknak. Ezek helyett válasszunk inkább házilag készült kutyajégkrémet vagy egyszerűen nyers bogyós gyümölcsöket, például epret vagy áfonyát!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: purina.com, rover.com, wikipedia. Kép: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...