Saját KB bal
Saját KB jobb

Mennyire kutyabarát Olaszország?

Gyakran hallani, hogy Olaszország élen jár a kutyabarát országok között, sok más mellett ezért is olyan kedvelt nyaralási célpont.
Szerencsi Évi kolléganőnknek az utóbbi időben többször volt alkalma olasz városokat felfedezni, és bár saját kutyája még nincs, megfigyelte, miben nyilvánul meg az olaszok kutyabarát hozzáállása. Bármerre is járt, mindenből áradt a kutyák iránti szeretet. Most beszámol Nektek is tapasztalatairól.

Bevásárlás

A szupermarketek, és ételt árusító kisebb-nagyobb üzletek egy részében tárt karokkal várják a négylábúakat, de nem mindenhol ugyanolyan feltételekkel. Van, ahol csak a kistestű ebeket üdvözlik, máshol az a szabály, hogy a kutya nem lehet kézben, valószínűleg azért, mert akkor volna számára elérhető néhány ehető, becsomagolatlanul kínált élelmiszer.

Ami az illatszereket, ajándékokat, és divatcikkeket illeti, sokkal nyitottabbak a szabályok: Cosenza városában láttam kutyáját pórázon vezető vásárlót például az olasz kozmetikai márka, a KIKO üzletében, és úgy tudom, általában a ruhákat árusító helyek sem bánják, ha négylábúakkal térnek be hozzájuk.

Beülős helyek

Bari meglehetősen fontos központnak számít Pugliában, konkrétan a régió székhelye, és saját repülőtérrel is rendelkezik. A kb. 325.000 fős városban véletlenül is kutyabarát helyekre botlik az ember, így történt ez velünk, amikor a repülőgép visszaindulása előtt kávézót kerestünk egy gyors reggelire. Ottlétünkkor legalább 3 kutyus tartózkodott a helyiségben, előttük vizestállal, amit valószínűleg a hely biztosított.

Városi séták

Kanyarodjunk vissza ismét a calabriai Cosenza városába, ahol több mint 65.000 ember él, köztük sokan kutyával. Körülbelül egy órát tölthettünk ott, a Corso Mazzinin sétálva, és ez alatt az idő alatt nem túlzok, legalább 50 kutyát láttunk. Tacskótól a vakvezető kutyán át, a shiba inuig mindenféle méretű és fajtájú eb felbukkant, úgy festett az utca, mintha épp véget ért volna a tanítás a kutyaiskolában, és mindenki egyszerre indult volna haza. Az biztos, hogy a sok kutyus jól megfért egymás mellett, és úgy tűnt, ez ott egyáltalán nem szokatlan.

Puglia állatvédelmi szervezetének matricája egy parkoló autón

Tengerpart

Tavasz lévén ottlétemkor a fürdőzés helyett a napozás vonzotta a tengerpartra az embereket, na meg négylábú pajtásaikat Lamezia Termében. A dél-olasz város partján áprilisban a bevállalósabbak bikinire vetkőznek a strandon, mások kutyájuk társaságában, teljes ruházatban fekszenek a pléden. Az ebeket egyébként a legtöbb parthoz közeli kempingben szívesen látják, például Cosenzában is.

 

Szerencsi Évi
(Kutyabarát.hu)
Fotók: Szerencsi Évi és Pixabay
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...