Saját KB bal
Saját KB jobb
Youtube

Olaszországban kutyák is dolgoznak a vízimentők oldalán

Olaszországban a strandokon dolgozó vízimentők munkáját egyre több helyen segítik képzett mentő kutyák.

Ha ma forgatnák a Baywatch című sorozatot és a forgatókönyv író nyitott szemmel járna, mondjuk Olaszországban a strandokon, akkor bizonyára bekerülne a leghíresebb vízimentős sorozatba legalább egy „Baywatch-kutya” kuriózumként.

A segítség hat lábon érkezik

Olaszországban ugyanis, először a világon, a strandon és tengerpartokon szolgáló vízimnetésre képeznek és alkalmaznak kutyákat. Segítségükkel évente legalább 20 élettel többet mentenek így meg a hatóságok.  A képzést egy kifejezetten erre a munkára specializálódott kutyaiskolában tartják és nagyjából 18 hónapig tart. A kutyák feladata, hogy segítsék  a vízimentők munkáját, elsősorban könnyítsék a mentési folyamatot. Jelenleg mintegy 350 kutya van szolgálatban az olasz tengerpartokon, nagyjából 30 strandon.

Az első újfundlandi

A kutyás vízimentőket Ferruccio Pilengal-nak köszönheti Olaszország, 1989-ben ő kezdett el komolyan foglalkozni a kutyák ilyen irányú képzésével. Saját újfundlandi kutyáját egyszer azon kapta, hogy egy vízzel töltött gumicsónakot húz több mint fél órája, három emberrel a fedélzeten. Ráeszmélt, hogy egy ember ilyen mutatványra nem képes, és hogy egy ilyen kutya mekkora segítséget és könnyebbséget jelenthetne egy vízimentőnek, akinek embereket kell puszta erővel kihúznia a partara. Ezután elkezdte saját kutyáját trenírozni, majd kidolgozott egy módszert és létrehozta az iskolát, ahol az összes, jelenleg is dolgozó vízimentő kutyát képzik.

A kutyák nem önállóan dolgoznak mentés közben, mindig a vízimentőnek nyújtanak támaszt, segítséget. Hihetetlen bátorságuknak köszönhetően gond nélkül ugranak ki gumicsónakból, de akár helikopterből is a mentés kedvéért.

Nézzétek meg a videót az olasz négylábú vízimentőkről:

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: youtube, onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...