Saját KB bal
Saját KB jobb

Bodorrózsa – a szezon sokoldalú gyógynövénye

A holisztikus szemléletű táplálásban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az egyes gyógynövénykivonatok kúraszerű alkalmazásának. Akár a nyers etetésben, akár az otthon készített menükben helyet kaphatnak ezek a kiegészítők. De, természetesen, táp mellé is adagolhatók. A bodorrózsa (Cistus incanus) az egyik olyan növény, melynek kivonata számos jótékony tulajdonsággal bír, és bátran beilleszthető a legtöbb kutya étrendjébe. Különösen augusztus – szeptemberben.

A bodorrózsa polifenolokban gazdag. Ezek ismert és hatékony antioxidánsok, azaz: segítenek a szabad gyökök elleni harcban.

Cistus bokor
Cistus bokor – Forrás: wikipedia

A szabad gyökök okozta káros hatások az (állat)orvostudomány gyorsan fejlődő területe, ezért szinte napról napra jelennek meg új kutatási eredmények a témában. Annyit laikusként is érdemes tudnunk róluk, hogy a szabad gyökök olyan ionok, atomok vagy molekulák, melyek párosítatlan (szabad) elektronnal rendelkeznek. Ez az elektron pedig mindenképpen szeretné megtalálni az elektron párját – és ebben, többek között, a sejtfal sem akadályozza meg.

A szabad gyökök kapcsolódása az egészséges sejthez káros élettani következményekkel járhat. Például károsíthatják a fehérjéket, a nukleinsavakat és a lipideket is. A szabad gyökök ellen az antioxidánsok hatnak, melyek megakadályozzák a sejtrongáló folyamat elindulását. Ezért fontos, hogy a szervezetben megőrizzük vagy (már kialakult károsodás esetén) helyreállítsuk az antioxidáns egyensúlyt.

Nem csak a bodorrózsa, hanem számos egyéb zöldség, gyümölcs és gyógynövény kiváló antioxidáns forrás. Ezeket érdemes rendszeresen adni kutyánknak, különösen évszakváltáskor, gyulladásos betegségek esetén és általános immunerősítésre.

A bodorrózsa ezen felül az egyik leginkább hatékony természetes külső élősködők elleni szerként ismert. Rendszeres etetésével hozzájárulhatunk kutyánk (és cicánk) kullancsok és bolhák elleni természetes védelmi rendszerének kialakulásához. A gyógyszeres készítmények mellett ezzel növelhető a védettség mértéke.

A harmadik tulajdonság, amiért augusztus – szeptemberben érdemes lehet bodorrózsa kúrát tartani, az nem más, mint az allergiás tüneteket csökkentő hatása. Nem csak megelőzésre, hanem a viszketés csökkentésére is alkalmazható (külsőleg).

Hogyan adható a kutyáknak?

Külsőleg apróbb sebek gyógyulásának gyorsítására, illetve az allergia okozta viszketés csökkentésére az bodorrózsa kivonat vagy a forrázat alkalmazható. Ez utóbbit úgy használjuk, mint a kamilla teát: a leveleket forró vízben áztatjuk, majd a levet leszűrve és lehűtve borogatásként vagy permetként alkalmazzuk, esetleg fürdés után öblítésre.

A levelekből készült szárítmányt a csomagoláson feltüntetett adagolás szerint a kutya ételére szórva adhatjuk. Kúraszerű alkalmazás javasolt, ne adjuk egy-két hónapnál tovább folyamatosan. Csak kifejezetten kutyák számára készült terméket adjunk a kutyánknak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://manhattandogparks.com/3-natural-lyme-treatments-for-dogs/; Kép: By Esculapio – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4013207; Photo by RODNAE Productions from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...