Saját KB bal
Saját KB jobb

Tea – Ihatnak a kutyák teát?

Kevés jobb dolog van annál, mint bekuckózni egy bögre meleg teával, miközben a kutyánk békésen szuszog mellettünk. A hideg idő és a téli hónapok beköszöntével sokunknál előkerül a tea. Vajon megkínálhatjuk kedvencünket is a kedvenc főzetünkből?

A tea, definíció szerint, a tea cserje (Camellia sinensis) szárított rügyeiből vagy leveleiből forrázással készülő ital. Eredetileg Ázsiából származik, ma is ott találhatók a legjobb teaültetvények, de ma már az egész világon elterjedt. Magyarul teának nevezzük a gyógynövények szárított leveleinek, terméseinek, mint például a kamilla, a hársfavirág vagy a csipkebogyó forrázatát is, ezek a gyógyteák vagy gyümölcsteák.

A teáknak számos gyógy- és jótékony hatást tulajdonítanak, és világszerte használják őket különböző testi és lelki tünetek, betegségek kezelésére. A tea és gyógynövény főzetek között vannak egészen enyhe hatásúak, mint például a kamilla vagy a hibiszkusz tea, amelyeket akár minden nap fogyaszthatunk, de mint a gyógynövények, a belőlük főzött teák is sokfélék és sokféle hatásúak lehetnek.

De vajon érdemes a kutyánkkal meleg teát itatni, ha megfázik? Esetleg náluk is használ a tea köhögésre, emésztési panaszokra?

A válasz talán sokakat meglep: alapvetően a kutyák alkalmanként egy-egy csésze teát bátran elfogyaszthatnak, de természetesen kizárólag koffeinmentes teákat! A koffein rendkívül veszélyes a kutyákra, hányást, magas vérnyomást és lázat okozhat. Már mindössze 14 mg/ttkg koffein mérgezést okozhat!

A koffeinmentes zöldtea és a kamillatea jót tesz enyhe emésztési panaszok esetén, főleg a szorulásos problémákra van jó hatásuk.

Nyugtató hatása van a kutyákra pár korty citromfű vagy kamilla főzetnek, míg a mentatea segít, hogy jobban aludjon és energikusabb legyen napközben. A kakukkfűtea köhögés, megfázás és bakteriális fertőzések esetén javasolt. A csipkebogyó és a tőzegáfonya főzete pedig húgyúti fertőzések és felfázás esetén segít.

Ha a kutyád átfázott vagy félsz, hogy megfázik, inkább egy bögre meleg erőlevest főzz neki. A teákat pár evőkanálnyi mennyiségben adagold csak, kúraszerűen. A kutyádnak szánt tea ne legyen forró, és ne adj hozzá ízesítőket (cukrot, tejet, citromlevet, stb.). Semmiképpen se kínáld meg a kutyádat édesítőszeres teával!


Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: PawLeaks. Wikipedia.
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...