Saját KB bal
Saját KB jobb

Eleget sétál a kutyád?

Ausztráliában közel 5 millió kutya él. Ez azt jelenti, hogy az ausztrál háztartások 40%-ában legalább egy kutya is él. Ezeknek a kutyáknak pedig a 40%-a nem sétál eleget, illetve, ugyanígy 40% a túlsúlyos vagy súlyosan elhízott kutyák aránya is.

Ránézésre úgy tűnhet, hogy a két adat között összefüggés lehet. Tudjuk, hogy a kutyák elhízása hazánkban és a fejlettebb országokban is egyre nagyobb probléma, melynek hátterében feltehetően a mozgáshiány és az életmód áll. Ahogy sok ember nem fordít megfelelő időt és energiát az egészséges aktivitásra, úgy a kutyák sem mindig kapják meg az egészséges mennyiségű mozgás lehetőségét.

Elhízott kedvencek

Az elhízás hátterében számos más ok is állhat, például genetikai, egészségügyi, vagy táplálkozással összefüggő probléma. Gyakran azonban egyszerűen a mozgáshiányos életmód megváltoztatása is elég, hogy fittebbek és egészségesebbek legyünk. Ez ugyanígy igaz a kutyáinkra is.

Az elhízás egészségügyi következményei a kutyákra nézve is súlyosak lehetnek. A szív- és érrendszer, a keringés, az ízületek és az általános közérzet mellett, a túlsúly hatással lehet kedvencünk várható élettartamára és életminőségére is.

Ezért is fontos, hogy figyeljünk az egészséges testtömeg megtartására, és igyekezzünk eleget sétálni kedvencünkkel. Ez „mellesleg” a mi egészségünket is védi.

De vajon mennyi séta elég?

Sokan úgy hiszik, hogy ha elég nagy a kert, akkor egyáltalán nincs is a kutyának szüksége a sétáltatásra. Ez azonban tévedés. A séta nem csak testmozgás, hanem lehetőség a kutyák számára arra is, hogy társasági életet éljenek, szaglásszanak, ismerkedjenek a fajtársaikkal vagy más emberekkel, új helyeket fedezzenek fel, és így tovább.

Egy tanulmány szerint a gazdik hajlamosak csökkenteni a séták és a testmozgás mennyiségét ahogy kedvencük idősödik. Illetve a kistestű kutyákat kevesebbet sétáltatják, mint nagyobb társaikat. Holott, a kornak megfelelő testmozgás bármely méretű kutya esetében fontos. Ha a kutyánk már nehezebben sétál, akkor érdemes a kutya fitnesz, a fizioterápia vagy egyéb mozgásforma felé venni az irányt.

Egészséges kutyák esetében érdemes legalább naponta kétszer fél órát sétálni, reggel és este. Ez nem csak kedvencünk egészségére és közérzetére van jó hatással. Emberek esetében már napi akár 20 perces séta is jelentősen csökkenti a mozgásszegény életmód következtében bekövetkező korai halálozás kockázatát. Ha a kutya többet sétál, akkor a gazdi is – és ez a szokás mindenkinek csak javára válik.


Fontos: Ha kutyánk rendkívül túlsúlyos és edzetlen, fokozatosan szoktassuk hozzá a sétához. A testtömeg csökkentésében és a mozgásterv összeállításában kérjük állatorvos segítségét.

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; webbeteg.hu; Kép: Photo by Blue Bird from Pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...