Saját KB bal
Saját KB jobb

Valóban kevesebb ideig élnek a csokoládébarna labradorok?

Munkakutya, vadásztárs vagy családi kutya – labradorok népszerűsége töretlen. Legyen szó a rendőrségen vagy a katonaságnál dolgozó kutyákról, a mozgáskorlátozott embereket vagy látássérült embereket segítő ebekről vagy éppen a családi kedvencekről, szép számban a találkozhatunk labrador retriever fajta képviselőivel. A labrador retrieverek könnyen tanítható, türelmes, emberközpontú kutyák, éppen ezért az ember társaként, segítőjeként szinte bárhol megállják a helyüket. Nem véletlen tehát, hogy vezetik a toplistákat szerte a világon. A „hagyományos” sárga és fekete színváltozat mellett az utóbbi időben pedig a csokoládébarna hódítja meg sokak szívét.

A meleg, csokoládébarna színű labikkal pár évtizede még nem találkozhattunk túl gyakran, hiszen a tenyésztésben csak a sárga és a fekete színváltozat volt elfogadott. Manapság azonban a barna számos árnyalatában találkozhatunk a csokoládébarna labradorokkal, akik, színűkön kívül, semmiben sem maradnak el sárga vagy fekete társaiktól.

Vagy talán mégis?

Egy brit tanulmány keretében 33 320 labrador retriever állatorvosi leleteit vizsgálták. A kutatók a leggyakrabban előforduló betegségek és a szín közötti viszonyt elemezték. A vizsgált adatok alapján pedig úgy tűnik, hogy a csokoládébarna labradorok egyéb színű fajtatársaiknál hajlamosabbak lehetnek számos krónikus betegségre.

Az úgynevezett hotspotok (nedves ekcéma) előfordulása például a sárga labik esetében 1,6%, míg a feketéknél 1,1% volt a vizsgált mintában. Ezzel szemben a csokoládébarna labik 4%-a szenvedett ettől a gyulladásos betegségtől. Hasonló tendencia figyelhető meg az otitis externa (külső hallójárat gyulladása) esetében, ahol 17% illetve 12,8% az előfordulás a sárga illetve a fekete labradorok között, míg a csokibarnák esetében 23,4%.

Humán kutatásokból tudjuk, hogy a gyakori gyulladásos állapotok vagy krónikus gyulladás csökkenti a várható élettartamot és rontja az életminőséget. Nem elrugaszkodott a feltételezés, hogy a gyakrabban előforduló gyulladásos betegségek hatással lehetnek a csokoládébarna labrador retrieverek élettartamára is.

Szín és egészség

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a színnek semmi köze sincs az egészségi állapothoz, sajnos több olyan kutyafajtát is említhetünk, ahol a színre tenyésztés nem várt egészségügyi problémákat hozott elő.

A szőrzetben megjelenő fehér színért és a világoskék szemek előfordulásáért felelős gén megjelenése például gyakran együtt jár az egy vagy akár mindkét oldali siketséggel. A harlekin színű (tacskó, dán dog, stb.) vagy fehér kutyák (szamojéd, bull terrier, bulldog, stb.) illetve az úgynevezett merle színű (collie-k) kutyák esetében akár 100%-ra is vehető, hogy az utód teljesen süketen születik.

Ezek a kutyák nagy árat fizetnek azért, mert az emberek a különleges megjelenést hajszolják az egészséggel szemben. Elképzelhető, hogy a ritkább csokoládébarna labradorok esetében is hasonló állhat a háttérben. A tenyésztők, a keresletnek való megfelelés érdekében, elsődlegesen a csokoládébarna színre helyezték a hangsúlyt, és ezzel együtt sajnos háttérbe szorult az állomány genetikai változatossága és egészsége.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark; wikipedia; lsu.edu; Kép: Photo by Binyamin Mellish from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...