Mastocytoma kutyáknál – Minden, amit tudnod kell

A mastocytoma (masztocitóma, hízósejtes daganat) egyike a kutyák körében leggyakrabban diagnosztizált öt ráktípusnak.

Ahogy a kutyák idősödnek, itt-ott púpok, csomók, domborulatok és változatos formájú és méretű puklik jelenhetnek meg rajtuk. Ezek többnyire nem veszélyesek, csak amolyan öregedéssel járó jelenségek, azonban nem tudhatjuk biztosan. Ha észrevesszük, forduljunk állatorvoshoz, és vizsgáltassuk ki a bucit. Szerencsés esetben semmi baj sincs, de ha mégis, a korai diagnózis életet menthet.

Mastocytoma kutyán – wikipedia.

A mastocytoma elsősorban idősebb kutyák betegsége, de olykor kölykök is érintettek lehetnek. Az összes diagnosztizált rákos megbetegedés körülbelül 20%-át teszik ki a hízósejtes daganatok. Az alább fajták körében gyakrabban diagnosztizálják:

  • boxer
  • staffordshire bull terrier
  • bulldog
  • golden retriever
  • labrador retriever
  • vizslák és pointerek
  • beagle
  • mopsz
Röviden a hízósejtekről

A hízósejtek az immunrendszer fontos sejtjei. Feladatuk, hogy allergia vagy gyulladás esetén közbelépjenek. Elsősorban a bennük található hisztamint felszabadítva jelzik, hogy baj van. De tartalmaznak még szerotonint, heparint és több olyan enzimet, amelyek részt vesznek a gyulladásos reakciókban. Amikor allergén vagy gyulladást kiváltó anyag jut a szervezetbe, az immunrendszer riadóztatja a hízósejteket, amelyek az előbb említett anyagokat kibocsátva helyi gyulladást hoznak létre. Például méhcsípés esetén ezért pirosodik ki és duzzad meg a csípés területe.

A masztociták tehát a védelemben vesznek részt, ugyanakkor, ha kórosan elszaporodnak, akkor éppen ők okozzák a bajt.

Hogyan alakul ki a mastocytoma?

A hízósejtek felszaporodása a szövetben daganatot eredményez, amely általában a bőrön keresztül tapintható dudorként jelentkezik. Első ránézésre összetéveszthető a lipómával, amely egy jóindulatú zsírcsomó, ezért mintát kell venni a szövetből a pontos diagnózishoz.

Mastocytoma kutyán – wikipedia.

 

A mastocytoma sokáig tünetmentes lehet, miközben megtámadhatja a belső szerveket, elsősorban a lépet, a májat és a nyirokcsomókat. Ilyen esetben hányás, étvágytalanság, hasmenés jelentkezik, viszont az áttétek képződése miatt a gyógyítás már csak a legritkább esetben lehetséges.

Ezért fontos, hogy bármilyen dudor, csomó észlelése esetén mielőbb keressük fel az állatorvost.

A mastocytoma kezelése

A tumorok osztályozására két rendszer létezik, amelyek segítségével az állatorvos dönthet a megfelelő kezelésről. Az alkalmazott terápia függ a tumor helyétől és az esetleges metastázis mértékétől és helyétől. Az egyik opció a sebészi beavatkozás, de bizonyos esetekben szájon át szedhető kortikoszteroidok alkalmazásával az zsugorítják a tumort. Az elmúlt években a Fontainea picrosperma növény kivonatát is eredményesen alkalmazták a hízósejtes tumorok kezelésében.

A korai észlelés és diagnózis mindenképpen kulcsfontosságú. Az áttétképződés előtt, a korai stádiumú tumorok eltávolítása után a gyógyulási esélyek kiválóak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; The Bark; Képek: By Joel Mills – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1740213; Photo by Huy Phan from Pexelscy
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...