Saját KB bal
Saját KB jobb

A daganatból fejlesztett vakcinával sikeresen kezelhető lesz a csontrák?

Ruby esete áttörést jelenthet a rák bizonyos típusainak kezelésében

Kristen Constable a nyaralásról hazatérve látta, hogy szeretett agara, Ruby, sántikál. Először semmi rosszra nem gondolt, Ruby ugyanis mindig mozgékony kutyus volt, csak egy apróbb húzódásra gyanakodott. Pár nap elteltével nem szűntek a tünetek, ezért Kristen állatorvoshoz fordult. A vizsgálatokat követően a Missouri Egyetem Állatorvosi Karára irányították őket, ahol Rubynál osteosarcomát – a csontrák egy típusát – diagnosztizáltak.

A kilátások nem voltak bíztatók. Körülbelül még egy évet jósoltak Rubynak, és a kezelés a daganatos végtag eltávolítását és többszöri kemoterápiát is magában foglalt.

Itt kerültek a történetbe Brian Flesner és Jeffrey Bryan professzorok, akik az egyetemen zajló egyik úttörő onkológiai kutatást vezették, amelynek célja egy személyre szabott, precíz gyógymód kifejlesztése a csontrákban szenvedő betegek részére. Ruby és a családja lehetőséget kapott, hogy részt vegyenek a kutatásban.

Az új módszer lényege az, hogy a beteg saját daganatából vesznek mintát, amelyet a kutatók és a kutatásban résztvevő gyógyszeripari kutatóintézet vakcina fejlesztésre használ. Az egyedileg, az adott kutya daganatára kifejlesztett vakcina célzottan pusztítja el a rákos sejteket, a kemoterápia toxinjai és az ezzel járó mellékhatások kívül. A kutatásban kifejlesztett módszert egyelőre a csontrák bizonyos típusaira alkalmazták, az egyetemi kutatócsoport és a fejlesztő cég együttműködésében.

Az eljárás sikere megnyitotta az kapukat a humán klinikai kísérletek felé is. Egy hasonló elven működő eljárás engedélyeztetése már folyamatban van az Amerikai Egyesült Államokban, amellyel a glioblastoma multiforme – egy súlyos agydaganat típus – gyógyítása válna majd lehetségessé.

Ruby három évvel ezelőtt vett részt a kutatásban, és családjával együtt azóta is boldogan él. Nemrég töltötte be tizenkettedik életévét.


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark
Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...