Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

A te kutyád jól és eleget alszik? Miért fontos ez?

A kutyáknak általában sokkal több alvásra és minőségi pihenésre van szükségük, mint az embereknek.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban a családi kutyák idejüknek nagyjából felét alvással, szunyókálással töltik. A fennmaradó 20 százalékot aktívan, 30 százalékot pedig ébren, de nem sok aktivitással. Ez az arány nagyjából meg is felel a kutyák bioritmusának. Nekik a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra ugyanolyan szükségük van, mint az embereknek. Az alvás támogatja az agy fejlődését, a tanulási képességet, a memóriát és az immunrendszert is.

Mennyi az annyi?

Számos tényező van befolyással arra, hogy egyes kutyáknak mennyi alvásra van szüksége. Ilyen az életkor, a méret, a fajta, az aktivitási szint és az egészségi állapot. Csakúgy, mint az embereknél, a fiatal kutyáknak és az időseknek több alvásra van szükségük, mint felnőtt egyedeknek. A kiskutyáknak naponta akár 18-20 órányi alvás is szükséges ahhoz, hogy újra töltődjenek. Az idős kutyáknak és a nagyobb fajtáknak is több alvás és pihenés kell az egészséges élethez.

Fajta és aktvitás

Fajták között is eltér az alvásigény, a munkára tenyésztett kutyáknak kevesebb az alvásigényük és aktívabb az életük. A kizárólag házi kedvencnek szánt fajták viszont többet alszanak. Ezeket a tényezőket a gazdik is tudják befolyásolni. Az aktívabb, sportosabb gazdik többet mozgatják kutyáikat, így ezek a kutyák kevesebbet alszanak, mint az „otthonülő” társaik.

Így biztosítsd kutyád számára a megfelelő pihenést

A kutyák kiegyensúlyozott és egészséges életéhez elengedhetetlen, hogy legalább 8 órát mély, pihentető alvásban töltsenek. Ehhez mindenképpen szükséges egy sötét, csendes helyiség. A kutyák alváshiányának következményeiről nincs sok felmérés, de feltételezések szerint ugyanolyan tünetekkel járhat, mint az embernél. Ingerlékenység, dezorientáció, nem tud összpontosítani, nem képes elvégezni feladatokat. Ha úgy látod, hogy kutyád nem alszik jól, vagy eleget, menj végig ezeken a pontokon:

  1. Győződj meg róla, hogy megfelelő testmozgást biztosítasz a számára. Figyeld meg, hogy mikor elég neki, de a napi 1-2 óra testmozgás egy aktív kutyának elengedhetetlen. Ha a kutyád aktív és tele van energiával, akkor sprinteket is iktass be a napi mozgásba.
  2. Biztosíts természetes ösztönei számára mentális ingereket. Kereső játék, kiszagolós feladat, keresős feladat. Olyat válassz, ami a leginkább összhangban van a fajtájával.
  3. Válassz jó minőségű táplálékot számára, melyben fajtájának megfelelő mennyiségű tápanyag, zsír és fehérje található. Az étel érzékeny kutyák számára pedig azért is ajánlott a speciális étrend tartása, mert az étel-intolerancia nem megfelelő táplálás esetén – minden más tünete mellett – nyugtalanságot is okozhat.
  4. Ha kutyád szorongó és nagyon ragaszkodó, akkor hagyd, hogy a hálószobádban aludjon. Nem kell az ágyadba fektetni, elég, ha a fekhelyét berakod hálódba. Az ember közelében való alvás segítheti az ellazulást. Fontos, hogy teljes sötétségben aludjatok, tévé és lámpák nélkül.
  5. Az is okozhat nyugtalan alvást, ha a kutya fekhelye közel van folyamatosan működő elektronikus berendezésekhez. Próbáld meg ezektől távol elhelyezni, vagy csak húzd ki éjszakára amit lehet (pl. router).
  6. Ha semmi sem használ és úgy látod kutyád nem tud nyugodtan aludni, beszélj állatorvosoddal, milyen természetes nyugtató készítmények léteznek, melyeket nyugodtan és biztonsággal adhatsz neki.

Ne hagyd figyelmen kívül, ha kutyád nyugtalan és nem alszik eleget, mert ennek számos oka lehet. Ha végigmentél a fenti listán és még mindig úgy látod, nincs meg a szükséges minőségi pihenőidő, konzultálj állatorvosoddal.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...